Klantbeoordeling 9.0/10
Nu tot 22.00 uur bereikbaar! 036 522 0342 info@ridder-letselschade.nl

036 522 0342

Bereikbaar tot 22:00!

Afspraak maken

Gratis advies gesprek

Doe de letselschadetest

Gebruik de onderstaande test om te beoordelen of u in aanmerking komt voor een letselschadeclaim. Binnen 5 min heeft u een uitslag.

Doe de test

  • Pleidooi voor Smartengeld databank

  • Verzekeraars hebben de sleutel in handen voor betere regeling van letselschade!

  • Aansprakelijkheid ouders Tristan van der V.

Belasting garantie bij letselschade

Moet ik over mijn letselschade uitkering belasting betalen? Die vraag krijgen wij bij Ridder Letselschade regelmatig gesteld. ‘Nee’, is dan altijd ons antwoord. De letselschade uitkering is een netto bedrag, de verzekeringsmaatschappij moet garanderen dat er geen belasting over uw letselschade uitkering betaald hoeft te worden. Dat doet een verzekeraar door het afgeven van een belasting garantie.

Neem contact op

Wat is een belasting garantie?

Wanneer een verzekeraar een belastinggarantie afgeeft, dan houdt dat in dat wanneer uw letselschade uitkering achteraf, geheel of gedeeltelijk, toch door de Belastingdienst wordt belast op grond van Box 1, de verzekeraar de verschuldigde belasting voor zijn rekening neemt.

De belasting garantie is een verklaring die in feite alleen door de verzekeringsmaatschappij zou moeten worden ondertekend. In de praktijk wordt de verklaring door beide partijen ondertekend. De garantie is soms een aparte overeenkomst, maar tegenwoordig zie je vaker dat een belastingbepaling in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen. Zo hoort het ook, want de verzekeringsmaatschappij zou niet moeilijk moeten doen over het afgeven van een belastinggarantie. Dat is helaas soms wel het geval.

Box 1 en 3

De belasting garantie heeft alleen betrekking op de inkomstenbelasting van Box 1, inkomen uit arbeid en onderneming. Belasting die u in Box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) moet betalen omdat u ineens een groot bedrag krijgt, valt er niet onder. Die te betalen belasting zou in het schadebedrag voor de toekomst moeten zijn opgenomen, al of niet benoemd. Die moet u dus wel betalen maar heeft u, als het goed is, ook vergoed gekregen. Bij een zogenaamde lumpsum zit deze schade er vaak niet in, dat is iets om goed uit te vragen bij uw belangenbehartiger.

Verlies van arbeidsvermogen

De belasting garantie gaat eigenlijk alleen over de post verlies van arbeidsvermogen, ook wel verlies van verdiencapaciteit genoemd. In de volksmond wordt er gesproken over gederfd loon of inkomen, maar dat is eigenlijk juridisch niet wat er wordt vergoed. Uw verminderd of verdwenen vermogen om met uw lijf en geest arbeid te verrichten, wordt eigenlijk vergoed. Dat is de bron en die bron is aangetast. Niet hetgeen er uit de bron wordt ontvangen. Vergelijk het met de verkoop van uw huis: de winst op de verkoop van de bron is onbelast, het genot van de bron is wel belast (met het huurwaardeforfait).

Meer informatie?

Hebt u vragen over een belasting garantie? Bel ons gerust op werkdagen tot 22.00 uur op 036 - 522 0342 of klik hier voor het contactformulier.

 

Naam*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Uw vraag / opmerking*
U kunt hieronder een datum en tijdstip aangeven waarop wij u terug kunnen bellen
Datum
Tijdstip*
Terug