Ridder Letselschade, expert in letselschadeclaims

Na een ongeval kunt u te maken krijgen met belastingschade, wat betekent dat u extra belasting moet betalen vanwege de letselschade die u heeft opgelopen. Gelukkig kunt u deze belastingschade vaak vergoed krijgen in uw letselschadeclaim, mits uw belangenbehartiger hier aandacht aan heeft besteed en alles goed geregeld is. Bij Ridder Letselschade helpen we u om deze belastingschade te claimen. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies!

Neem direct contact op  036 522 0342

  • Landelijk werkzaam
  • Op werkdagen tot 22.00 uur bereikbaar
  • Kosteloze rechtshulp
  • Klantbeoordeling van 9/10
  • Inloopspreekuur: maandag 9.30 – 12.00 uur
Nationaal keurmerk letselschade

Hulp inschakelen

“U heeft door toedoen van een ander beenletsel opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”

– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade

036 522 0342
06 50 22 24 23
info@ridder-letselschade.nl

Wat betekent belastingschade?

De term “belastingschade” komt vaak voor tijdens letselschade-opleidingen, maar in de praktijk gebruiken we de term minder frequent. Het verwijst naar de schade die ontstaat wanneer de Belastingdienst een schadevergoeding voor verlies van arbeidsvermogen als inkomen beschouwt. Dit betekent dat de Belastingdienst belasting in box 1 heft omdat zij de vergoeding zien als gemiste inkomsten uit werk. Bij Ridder Letselschade zorgen we ervoor dat dit goed geregeld wordt, zodat u niet onterecht belasting betaalt over uw schadevergoeding.

Verlies van arbeidsvermogen versus gederfd loon

Wanneer iemand door een ongeval arbeidsongeschikt raakt, is verlies van arbeidsvermogen mogelijk een onderdeel van de letselschadevergoeding. Verlies van arbeidsvermogen betreft de bron van inkomen: namelijk de persoon zelf, met al zijn kennis en vaardigheden. In Nederland heeft de Belastingdienst geen invloed op de belastingheffing als de bron zelf meer of minder waard wordt, dat is vergelijkbaar met de waarde van een eigen woning. Bij letselschade spreken we daarom over verlies van arbeidsvermogen, niet over gederfd loon, want dat is het feitelijk niet. Zo voelt u dat wel in w portemonnee, maar juridisch bent u zelf aangetast waardoor u minder activiteiten kunt ontplooien. We zijn secuur op deze terminologie omdat de Belastingdienst anders mogelijk belasting heft over het ‘gemiste inkomen’. Verzekeraars wijzen erop dat het belangrijk is om de juiste terminologie te gebruiken. Als een belangenbehartiger per ongeluk ‘gederfd loon’ gebruikt, kan de Belastingdienst alsnog een aanslag opleggen, waarvoor de belangenbehartiger verantwoordelijk kan worden gehouden.

Belastingaangifte en schadevergoeding

Inkomstenbelasting

Een letselschadevergoeding heeft mogelijk gevolgen voor uw belastingaangifte, vooral wanneer u ineens een groot bedrag ontvangt. Krijgt u een voorschot of slotbetaling, dan wordt dit soms als inkomen gezien (of er worden vragen over gesteld) en in dat geval moet u inkomstenbelasting betalen. De hoogte van de belasting hangt af van het ontvangen bedrag en de situatie in dat belastingjaar. Een verzekeraar moet hiervoor opkomen.

‘Vermogensbelasting’ of vermogensrendementsheffing

Naast inkomstenbelasting is soms ook box 3, de (vroegere) vermogensbelasting, van toepassing bij een letselschadevergoeding. Ontvangt u een groot bedrag, dan wordt dit als vermogen gezien en moet er belasting over betaald worden. De Belastingdienst rekent 30% belasting over het geschatte rendement op dit vermogen, afhankelijk van de hoogte. Er geldt een vrijstelling voor een deel van het vermogen, het zogenaamde heffingsvrij vermogen. Dit heet de fiscale component.

Belastinggarantie bij schadevergoeding

Wanneer de juiste termen worden gebruikt, neemt de verzekeraar de discussie met de Belastingdienst over de belastingheffing op zich. Bij Ridder Letselschade zorgen we ervoor dat alles correct wordt geregeld en vragen altijd een belastinggarantie aan. Dit biedt zekerheid dat de belastingheffing op uw schadevergoeding correct wordt toegepast. Zo kunt u zich volledig richten op uw herstel, terwijl wij het juridische proces voor u afhandelen. Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op of bezoek ons vrije inloopspreekuur.

Contact

Hoe een pragmatische regeling en lumpsum invloed hebben op de belasting

Soms treffen we een pragmatische regeling, waarbij we onderhandelen over een eindbedrag dat voor beide partijen aantrekkelijk genoeg is om het dossier af te sluiten. Bij een lumpsum, een bedrag ineens, wordt vaak niet precies aangegeven waarvoor de schadevergoeding geldt, waardoor er mogelijk niet apart een fiscale component wordt berekend. De fiscale component is het totale bedrag aan belasting in Box 3 dat u over de hele looptijd van uw schade moet betalen en dat ineens ‘contant’ is gemaakt. Als dit het geval is, zorgen wij ervoor dat we u hierover informeren, zodat u weet dat er mogelijk vermogensrendementsheffing over het bedrag moet worden betaald. Nu, in 2025, is de wetgeving rond Box 3 in ontwikkeling. De verwachting is dat er een nieuw systeem ingaat per 2-27.

Pragmatische regeling

Een pragmatische regeling bij letselschade heeft soms de voorkeur van een slachtoffer. Zo’n regeling bestaat namelijk om te voorkomen dat het slachtoffer jarenlang in het letselschadeproces blijft omdat er geen conclusie getrokken kan worden. Een pragmatische regeling bij letselschade treffen we bijvoorbeeld wanneer de klachten nog niet verdwenen zijn of niet goed te bewijzen zijn. Van belang is, dat ook bij een pragmatische regeling het uiteindelijke bedrag goed wordt gespecificeerd, bijvoorbeeld als een slachtoffer een bijstandsuitkering heeft.

Wat u moet weten over letselschade en vermogensbijtellingsregeling

De vermogensinkomensbijtelling kan invloed hebben op verschillende toeslagen, kortingen en subsidies, evenals op eigen bijdragen voor de AWBZ en WMO. Zelfs als de fiscale component goed is berekend en de belastinggarantie is geregeld, kunt u financieel nadeel ondervinden als toeslagen vervallen of eigen bijdragen stijgen door het ontvangen bedrag.

Het is belangrijk om te begrijpen wat de gevolgen zijn van het ontvangen van een bepaald bedrag voordat u een vaststellingsovereenkomst ondertekent. In sommige gevallen, zoals bij specifieke letselschade-uitkeringen, is deze bijtelling niet van toepassing, maar een algemene vrijstelling voor letselschadeslachtoffers is nog niet ingevoerd.

Ridder Letselschade pleit ervoor dat letselschade-uitkeringen volledig vrijgesteld worden van deze bijtelling, aangezien deze uitkeringen bedoeld zijn om schade te compenseren, niet om belasting te genereren.

Schadevergoeding belasting claimen via een ervaren jurist

Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak van a tot z uit handen. We nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op herstel. Claim uw belastingschade dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036-522 03 42, via info@ridder-letselschade.nl of via het onderstaande contactformulier.