Overige Letselschade

De meeste letselschadedossiers gaan over verkeersongevallen en in mindere mate over arbeidsongevallen, medische fouten of ongevallen door paarden of met honden. Alle andere zaken worden daarom overige letselschadedossiers  genoemd. Welke meest voorkomende gevallen daaronder worden verstaan, kunt u hier lezen. Natuurlijk kunnen wij niet alle vormen op de site opnemen, alleen de meest voorkomende oorzaken waarbij letselschade is ontstaan, worden hier vermeld.

Letselschade door gebrekkige opstallen

Een opstal is eigenlijk een gebouw, maar volgens de wet wordt er ook bijvoorbeeld een weg onder begrepen. Er kunnen gebreken aan wegen zijn waardoor u letselschade oploopt, denk maar aan het struikelen over een losliggende stoeptegel, het rijden in een groot gat in de weg, etc. Steeds is aansprakelijk de bezitter van de opstal, vaak is dat ook de eigenaar. U moet dan dus bij een gemeente een provincie of het rijk zijn, of bij een particulier of bedrijf natuurlijk. Waait er een dakpan van een huis, dan is de bezitter daarvan aansprakelijk. Let op: hier geldt risico-aansprakelijkheid. De bezitter hoeft geen schuld te hebben om toch aansprakelijk te zijn. Het gaat erom of de opstal gebrekkig was, dat is voldoende.

Letselschade door gebrekkige opstal: voorbeelden

Voorbeelden: letsel aan een voet doordat een lamp in een zwembad brak, letsel doordat een schutting omviel op iemands hoofd, letselschade door een afgewaaide dakpan, letsel door het struikelen over een losse stoeptegel, etc. Veel voorkomend zijn ongevallen doordat er een gat in de weg of het trottoir zat waardoor een voetganger is gestruikeld of een fietser ten val is gekomen.

Letselschade door dieren

Een bezitter (vaak ook de eigenaar) van een dier is eveneens risico-aansprakelijk voor letselschade van een ander. Men zegt wel dat als de letselschade is ontstaan door de eigen energie van het dier, de bezitter dan aansprakelijk is. Krijgt u een trap van een paard of wordt u gebeten door de hond van de buren, dan moet uw letselschade worden vergoed door (meestal) de eigenaar van het dier.  Schuld is ook hier niet nodig. Als de eigenaar zegt dat hij er niets aan kon doen doordat het dier zich had losgemaakt of was uitgebroken, moet hij toch de letselschade vergoeden simpel omdat hij de bezitter was van het dier. Dat is voldoende. Lees meer over letselschade door dieren.

Letselschade door gebrekkige producten

Dit noemen we ook wel productaansprakelijkheid. De wet bepaalt dat de producent van een product risico-aansprakelijk is indien het product gebrekkig is en letselschade veroorzaakt. Wanneer is het product gebrekkig? Wanneer het niet heeft voldaan aan de eisen die men daaraan mocht stellen. Dat kan ook liggen aan de verpakking, aan de instructies, aan de veiligheid etc. Een recent voorbeeld is het knappen van een glazen theepot toen daar water in geschonken werd. Ook hebben wij een zaak succesvol afgewikkeld waarbij het snoer van een krultang als het ware expodeerde, waardoor gehoorschade is ontstaan. Denk ook aan medicijnen die niet goed blijken te zijn (Vioxx), aan trappen die gebrekkig waren, etc.

Letselschade door de fout van een ander

Dit is weer zo’n verzamelnaam waar veel ongevallen in en om het huis onder vallen. Iemand doet iets doms en daardoor ontstaat letsel. Voorbeeld: iemand trekt onvoorzichtig een deur dicht en daardoor worden tanden uit de mond van een ander geslagen, samen til je een kast en plotseling laat de ene de kast los, etc.  Tal van voorbeelden zijn te bedenken. Bij het laatste voorbeeld speelt alleen wel de verhoogde drempel van de ‘vriendendienst’. Dat betekent dat er niet voor elk wissewasje aansprakelijkheid wordt aangenomen, omdat er nou eenmaal geen professionele mensen aan de slag zijn. Als je elkaar helpt als vriend, kun je eerder verwachten dat er iets niet goed gaat dan wanneer er een gespecialiseerd bedrijf aan de slag gaat.

Letselschade bij sport en spel

Een sliding bij het voetballen met een enkelbreuk tot gevolg, een te hoog geheven stick tegen je hoofd bij het hockeyen of een golf- of tennisbal in je oog. Het kan zo maar gebeuren, maar niet altijd is de ‘dader’ aansprakelijk. Er moet wel iets zijn gebeurd dat buiten de ‘normale’ lijn van het spel lag. Als het dus binnen het normale spel gebeurt, is de dader niet aansprakelijk. De Hoge Raad heeft namelijk gesteld dat als je als deelnemer of toeschouwer betrokken bent bij een sport of spel, je bepaalde gedragingen van een ander kunt verwachten en hebt te accepteren. Je weet dus dat er bepaalde gevaren aan de activiteit zijn verbonden en neemt door deelname het risico eigenlijk voor lief. Krijg je een opzettelijke tik op je hoofd of is de sliding extreem grof, dan kan er wel aansprakelijkheid zijn. Lees meer over letselschade bij sport en spel.

Werkzaam door heel Nederland

Ridder Letselschade is werkzaam door heel Nederland. Zo kunt u o.a. bij ons terecht in de volgende regio’s:

Vraag het Ridder Letselschade

Staat uw situatie er niet bij en hebt u een vraag? Bel ons dan gerust op 036-522 03 42 op werkdagen tot 22.00 uur. U kunt ook het onderstaande contactformulier invullen. Het kost u niets, waarom zou u het niet doen?

    © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks