Wanneer de whiplash is veroorzaakt door een aanrijding of een ernstig ongeval, dan heeft u waarschijnlijk recht op een schadevergoeding. Ridder Letselschade is specialist op het gebied van letselschade claimen na een whiplash. Soms is het nodig dat wij hiervoor letselschadeadvocaten inschakelen. Ook maken wij gebruik van de diensten van een medisch adviseur en een arbeidsdeskundige om de schadeposten goed in kaart te kunnen brengen. Voor deze rechtshulp betaalt u niets.

Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld na uw whiplash? Doe dan de online letselschadetest.

Test: Heb ik recht op een schadeclaim?

 • Landelijk werkzaam: wij komen bij u langs om de zaak te bespreken
 • Telefonisch en via online chat bereikbaar tot 22:00 uur
 • Gratis letselschade whiplash claimen
 • Klantbeoordeling van 9/10

Als u uw verhaal persoonlijk wil vertellen, bent u welkom tijdens ons inloopspreekuur op maandagochtend van 9:30 tot 12:00 uur.

Nationaal keurmerk letselschade
Logo Nis
Logo Nivre

Snel naar:

“U heeft door toedoen van een ander een whiplash opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”

– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade

036 522 0342
06 50 22 24 23
info@ridder-letselschade.nl

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een vorm van letselschade aan de nek of rug die wordt veroorzaakt door een ongeval of een onverwachtse gebeurtenis waarbij het hoofd van voor naar achteren bewogen wordt. Een whiplash, wat in het Nederlands zweepslag betekent, wordt zo genoemd omdat het hoofd een beweging maakt die te vergelijken is met een zweepslag.

De term whiplash is een etiket dat wordt geplakt op bepaalde klachten die door een bepaald type voorval zijn veroorzaakt. Er wordt ook wel gesproken over een WAD (Whiplash Associated Disorder) om het complexe klachtenpatroon een naam te kunnen geven.

Hoe wordt een whiplash letselschade vastgesteld?

Onder artsen en medisch adviseurs is het etiket whiplash nogal omstreden. Er zijn artsen die simpelweg niet willen aannemen dat door een bepaald type ongeval, waarbij het hoofd ten opzichte van de nek plotseling een heftige beweging naar voor en achter maakt, klachten kunnen ontstaan.

Helaas zijn er tegenwoordig nog onvoldoende instrumenten om aan te tonen dat een whiplash kan ontstaan door een dergelijk ongeval. We spreken dan over de ‘niet-objectiveerbaarheid’ van de klachten. Dit houdt in dat een arts niet door middel van foto’s en scans kan aantonen dat er letsel is, ondanks dat er klachten zijn. De arts noemt het in zo’n geval dan een whiplash.

Welke symptomen en klachten horen bij een whiplash?

Een whiplash wordt vaak genoemd na een kop-staartbotsing. Bij een dergelijk type botsing, ook wel kettingbotsing genoemd, wordt een auto van achteren aangereden en het hoofd van de inzittenden klapt naar achter, waarbij de nek een flinke klap krijgt. Mensen hebben dan vaak pijn in nek, rug en schouders en klagen over concentratiestoornissen, geheugenverlies, het niet tegen licht en geluid kunnen en niet tegen drukte kunnen. Dit noemen wij de cognitieve klachten.

Als uit medisch onderzoek niet blijkt dat sprake is van daadwerkelijke fracturen of een andere diagnose, wordt aangegeven dat er sprake kan zijn van een Whiplash Associated Disorder. Dan begint de discussie met de wederpartij. Niet zozeer over het bestaan van de klachten, want die zijn subjectief en kunnen toch niet worden ontkend, maar wel dat de klachten zouden zijn veroorzaakt door het ongeval.

>> Lees meer over de whiplash symptomen

Wanneer ontstaan whiplash letselschade klachten?

We zien regelmatig dat medisch adviseurs van verzekeringsmaatschappijen drie tot zes maanden hersteltijd willen accepteren als de peridode waarin de klachten aanhouden. Maar indien de klachten na deze periode nog steeds leiden tot beperkingen of schade, zien zij hier geen medische verklaring voor. Omdat een whiplash een niet-objectiveerbare letselschade is, kan het wel juridisch aangetoond worden dat er beperkingen ontstaan aan de hand van de klachten en dat deze zijn ontstaan door het ongeval.

In dit geval moet de zaak wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

 • Het slachtoffer mag voor het ongeval geen soortgelijke klachten hebben gehad;
 • De klachten moeten direct na het ongeval goed worden vastgelegd;
 • Het slachtoffer mag niet worden betrapt op overdrijven.

Hoe wordt de uitspraak over een whiplash vergoeding gedaan?

Indien u aan bovenstaande voorwaarden voldoet het juridisch causaal verband tussen de aanrijding, het letsel, de klachten en beperkingen worden aangetoond. Ook al heeft de medisch adviseur van de verzekeraar twijfels. Maatgevend hiervoor is nog altijd het arrest uit de jaren ‘90 van de vorige eeuw genaamd Zwolsche Algemeene/De Greef, waarin de Hoge Raad precies heeft aangegeven aan welke voorwaarden het dossier in juridische zin moet voldoen om toch schade te kunnen toerekenen.

Voor meer informatie over letselschade bij een whiplash neemt u contact op met onze letselschade specialisten. U kunt ons bereiken via 036 522 0342 of door een mail te sturen naar info@ridder-letselschade.nl.

Welke schade kan ik claimen bij letselschade door een whiplash?

Bij een goed opgebouwd letselschadedossier zien we bij een whiplash in de regel diverse schadeposten die leiden tot een schadevergoeding. U moet dan denken aan de volgende schadeposten:

De hoogte van een whiplash schadevergoeding

Direct na het ongeval kunnen we eigenlijk niet vaststellen hoe hoog de schadevergoeding wordt bij de letselschade. Voor een whiplash bestaat geen standaard schadevergoeding. We kijken naar een drietal zaken om te bepalen op hoeveel geld u recht heeft.

 1. De ernst van uw letselschade
 2. De duur van uw herstel
 3. De invloed van de letselschade op uw functioneren en toekomst

 

De hoogte van de schadevergoeding kunnen we pas berekenen wanneer u volledig bent hersteld of wanneer het duidelijk is dat de schade blijvend is.

Voorbeeldzaken letselschade whiplash waarbij een schadevergoeding is uitgekeerd

In onderstaande voorbeelden heeft een rechter besloten dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor het betalen van een schadevergoeding of smartengeld bij letselschade door een whiplash.

1. Zeer hoge schadevergoeding uitgekeerd bij whiplash

De rechtbank in Breda heeft besloten dat een letselschadeslachtoffer een bedrag heeft uitgekeerd gekregen van maar liefst € 2.268.901,08 exclusief rente. In deze zaak speelden inkomstenverlies en arbeidsvermogenschade van de onderneemster een zeer grote rol.

>> Lees meer over deze zaak

2. Whiplash na kop-staartbotsing

Na een verkeersongeval claimde een vrouw dat zij letselschade ervaarde door een whiplash. Zij ervaarde hierdoor dusdanige beperkingen en stelde dat zij arbeidsongeschikt was geworden. De rechter stelde vast dat zij recht had op € 3.000,- smartengeld.

>> Lees meer over deze zaak

Deze cliënten gingen u voor

Ik heb een gecompliceerde 3,5 jaar achter de rug door mijn letselschadezaak.

Ridder Letselschade heeft mij altijd gesteund en vanaf dag 1 had ik het gevoel dat ik als een echt persoon behandeld werd.

- S. van der Zee

Uit spontaniteit het bureau ingeschakeld, en bleek dat ik jullie harder nodig had dan ik ooit had gedacht.

Bedankt voor alle hulp!

- Anouk

Voelt heel betrouwbaar, in optreden kordaat, komt alle afspraken zeer stipt na, maakt de waarheid niet mooier, maar is heel duidelijk wat de verwachtingen zijn. Zet de mogelijkheden op een rij met duidelijke uitleg over de voor-en nadelen. Super tevreden!

- M. Schijff-Bracke
Lees meer reviews

Het team van Ridder Letselschade

Tjip Ridder Lees meer
Jessica Ridder Jessica Ridder Lees meer
Carmela Matthijsen-Bignotti Lees meer
Eugenie Veder Eugenie Veder Lees meer
Priscilla Goosensen Priscilla Goosensen Lees meer
Charmaine Cerneus Charmaine Cerneus Lees meer
Ilana Malingré de Groot Ilana Malingré-de Groot Lees meer
Guus van der Steen Lees meer
Anne-Marie van Stein-Pijpers Lees meer
Jolanda Hogebrug Lees meer

Wat moet ik doen bij letselschade door een whiplash?

Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak volledig uit handen. Wij nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op uw herstel. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over de kosten, uw verzekeraar dekt deze kosten. Claim uw letselschade
bij een whiplash dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036 522 0342 of via info@ridder-letselschade.nl.

  © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks