Verlies van Arbeidsvermogen (loonderving, inkomensverlies)

Als slachtoffer van een ongeval kunt u te maken krijgen met verlies van arbeidsvermogen. U maakt dan niet alleen extra kosten doordat u letselschade opgelopen heeft, maar ontvangt ook minder loon per week of maand. Wanneer een ander verantwoordelijk is voor uw letselschade kunt u deze schade vergoed krijgen via een letselschadeclaim.

Ridder Letselschade helpt u geheel gratis bij het claimen van verlies van arbeidsvermogen. Benieuwd hoe dat kan? Neem vrijblijvend contact met ons op, dan leggen wij u dat haarfijn uit.

036 522 0342

  • Landelijk werkzaam: wij komen bij u langs om de zaak te bespreken
  • Tot 22.00 bereikbaar: telefonisch & online chat
  • Aangesloten bij het NIVRE, NIS, Letselschaderaad en NLE
  • Gratis rechtshulp: letselschade claimen kost u niets
  • Klantbeoordeling van 9/10
  • Inloopspreekuur: ma 9.30 – 12.00 uur
Nationaal keurmerk letselschade

Hulp inschakelen

“U heeft door toedoen van een ander beenletsel opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”

– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade

036 522 0342
06 50 22 24 23
info@ridder-letselschade.nl

Wat wordt er onder verlies van arbeidsvermogen verstaan?

Verlies van arbeidsvermogen wordt in de volksmond wel inkomensverlies of loonderving genoemd. Het komt er eigenlijk op neer dat iemand schade lijdt doordat hij niet meer of minder kan werken door de gevolgen van het ongeval en het daardoor veroorzaakte letsel. Als er dan een loonkorting wordt toegepast, of iemand kan geen overuren maken of krijgt geen onregelmatigheidstoeslag, kan er sprake zijn van verlies van arbeidsvermogen.

Wij noemen deze schadepost verlies van arbeidsvermogen, omdat er belastingtechnische redenen zijn om niet over inkomensverlies te spreken. Indien er immers over inkomensverlies wordt gesproken, zal de belastingdienst er altijd vanuit gaan dat er een relatie is met het werk en zal dan een uitkering als betaling van loon aanmerken, met een belastingheffing tot gevolg. U kunt zich voorstellen dat dat een veel hogere schadelast voor verzekeringsmaatschappijen met zich meebrengt. Door over ‘verlies van arbeidsvermogen’ te spreken, is als het ware de bron voor het verdienen van een inkomen aangetast en wanneer de bron zelf is aangetast, is er geen sprake van heffing van inkomstenbelasting. Om deze redenen geven verzekeringsmaatschappijen ook altijd een belastinggarantie af, zie verder op deze website.

Verlies van arbeidsvermogen is vrijwel de grootste schadepost in veel letselschadezaken. Er kleven heel veel aspecten aan, bijvoorbeeld het moeten re-integreren naar de eigen werkplek of via omscholing of bijscholing naar een nieuwe baan, het niet verlengd worden van arbeidsovereenkomsten door de gevolgen van het letsel en dan aannemelijk moeten maken dat dat zonder letsel niet zou zijn gebeurd, etc.

Soms is er nog niet direct sprake van verlies van arbeidsvermogen, maar is de kans dat iemand alsnog zijn baan kwijtraakt na afsluiting van de letselschadezaak, reëel. In dat geval kan een soort spaarpotje worden geclaimd die wij verhoogde economische kwetsbaarheid noemen. Hierover staat elders op deze site een artikel vermeld. Soms wordt ook overeengekomen dat er een voorbehoud moet worden opgenomen in een eventuele overeenkomst waarmee de zaak worden afgesloten. Dat voorbehoud zou dan kunnen zijn dat indien iemand alsnog zijn baan kwijtraakt door de gevolgen van het ongeval, of niet zijn baan kwijtgeraakt door de gevolgen van het ongeval, maar geen ander werk kan aannemen door de gevolgen van het ongeval, het recht blijft bestaan om eventuele extra opgetreden schade alsnog te claimen. Verzekeraars zijn meestal niet zo happig op dit soort voorbehouden, die willen liever een dossier volledig afsluiten. In dat geval zal het risico op het ontstaan van deze schadepost zo goed mogelijk moeten worden geschat en moeten worden geclaimd in de vorm van verhoogde economische kwetsbaarheid.

Schadebeperkingsplicht

Bij de schadepost verlies van arbeidsvermogen hoort ook te worden genoemd de schadebeperkingsplicht die het slachtoffer heeft. Deze schadebeperkingsplicht heeft niet alleen betrekking op deze schadepost, maar komt hier wel tot zijn recht. Een slachtoffer moet namelijk als hij of zij niet meer kan werken door de gevolgen van een ongeval, wel zijn best doen om alsnog ergens anders aan het werk te komen. Dit kan met behulp van een arbeidsdeskundige (te betalen door de aansprakelijke verzekeraar), of met behulp van een arbeidsdeskundige van het UWV wellicht worden gerealiseerd. Als iemand niet wil solliciteren en zijn best niet doet, zou het kunnen zijn dat er een korting wordt toegepast op de schadevergoeding.

Letselschade claimen via een ervaren jurist

Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak van A tot Z uit handen. Wij nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op herstel. Claim uw verlies van arbeidsvermogen dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036-522 03 42, via info@ridder-letselschade.nl of via het onderstaande contactformulier.

    © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks