Belastinggarantie schadevergoeding

‘Moet ik over mijn schadevergoeding belasting betalen?’ Die vraag krijgen we bij Ridder Letselschade regelmatig. ‘Nee’, is dan altijd ons antwoord. De letselschade uitkering is een netto bedrag en de verzekeringsmaatschappij moet garanderen dat u geen belasting over uw letselschade uitkering hoeft te betalen. Dat doet een verzekeraar door het afgeven van belastinggarantie. Wilt u meer weten over belastinggarantie bij letselschade? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact op

Wat is belastinggarantie bij schadevergoeding?

Belastinggarantie voor een schadevergoeding is een zekerheid dat de verzekeraar de verschuldigde belasting voor zijn rekening neemt wanneer uw letselschadevergoeding achteraf – geheel of gedeeltelijk – toch door de Belastingdienst wordt belast op grond van box 1.

Belastinggarantie vaststellingsovereenkomst

De belastinggarantie is een verklaring die in feite alleen door de verzekeringsmaatschappij ondertekend moet worden, maar in de praktijk vaak door beide partijen wordt ondertekend. De garantie is soms een afzonderlijke overeenkomst, maar tegenwoordig zie je vaker dat een belastingbepaling in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen. Zo hoort het ook, want de verzekeringsmaatschappij zou niet moeilijk moeten doen over het afgeven van een belastinggarantie. Dat was helaas soms wel het geval.

Belastinggarantie op box 1

De belastinggarantie heeft alleen betrekking op de inkomstenbelasting van box 1: inkomen uit arbeid en winst uit onderneming. Belasting die u in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) moet betalen omdat u ineens een groot bedrag krijgt, valt er niet onder. Die te betalen belasting zou in het schadebedrag voor de toekomst moeten zijn opgenomen, maar daarin komt een wetswijziging. Die moet u dus wel betalen, maar heeft u als het goed is ook vergoed gekregen. Bij een zogenaamde lumpsum zit deze schadepost er vaak niet bij in, maar dat is iets om goed na te vragen bij uw belangenbehartiger.

Verlies van arbeidsvermogen

De belastinggarantie gaat eigenlijk alleen over de post ‘verlies van arbeidsvermogen’, ook wel ‘verlies van verdiencapaciteit’ genoemd. In de volksmond wordt er gesproken over gederfd loon of inkomen, maar dat is juridisch niet wat er wordt vergoed. Uw verminderde of verdwenen vermogen om met uw lijf en geest arbeid te verrichten, wordt vergoed. Dat is de bron van uw arbeidsvermogen en die bron is aangetast, niet hetgeen er uit de bron wordt ontvangen. Vergelijk het met de verkoop van uw huis: de winst op de verkoop van de bron is onbelast, het genot van de bron is wel belast (met het huurwaardeforfait).

Veelgestelde vragen over belastinggarantie bij schadevergoeding

Lees hier de veelgestelde vragen van onze cliënten. Heeft u een andere vraag of staat uw antwoord hier niet tussen? Neem dan contact met ons op via 036 522 0342info@ridder-letselschade.nl of het contactformulier onderaan deze pagina.

Hoe krijg ik belastinggarantie?

De specialisten van Ridder Letselschade helpen u met het verkrijgen van de hoogst mogelijke schadevergoeding en de belastinggarantie van uw verzekeringsmaatschappij. We geven u graag gratis hulp en juridisch advies over letselschadevergoedingen en belastinggarantie.

Heb ik recht op belastinggarantie?

Ja, zolang u een schadevergoeding krijgt, heeft u in de basis recht op afgifte van een belastinggarantie, maar die heeft geen betrekking op een letselschade uitkering boven de vermogensgrens. Dan dient u wél belasting te betalen volgens het box 3-tarief. Het is echter mogelijk om een compensatie door de verzekeraar te regelen.

Ik krijg een tijdelijke schadevergoeding, heb ik dan recht op belastinggarantie?

Ja, bij zowel een vaste en een tijdelijke schadevergoeding heeft u recht op een belastinggarantie. Onze specialisten vertellen u graag meer over de belastinggarantie bij letselschade.

Wat als ik toch belasting moet betalen over mijn schadevergoeding?

Het is uitzonderlijk, maar niet onmogelijk dat u alsnog door de belastingdienst wordt belast over uw schadevergoeding, zeker als u geen belastinggarantie heeft. In de meeste gevallen heeft de letselschadespecialist dan een beroepsfout gemaakt en kunt u de belasting op hem verhalen.

Meer informatie?

Heeft u vragen over belastinggarantie bij een schadevergoeding? Bel ons gerust op werkdagen tot 22.00 uur op 036 – 522 0342 of vul onderstaand contactformulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op en voorzien u van gratis juridisch advies.

    © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks