Letselschade en inkomsten uit zwart werk

Als slachtoffer van een ongeval kunt u te maken krijgen met zwart werk, als u door de gevolgen van het ongeval uw activiteiten niet meer in dezelfde mate kunt ontplooien en inkomsten kreeg zonder dat u daarover belasting betaalde.

Indien u niet meer kunt werken in uw eigen huis of tuin en in uw eigen werk, maar ook niet meer zwart kunt werken, kan er schade optreden. Met zwart werken bedoelen wij dan natuurlijk het werken bij derden zonder dat er sprake is van het afdragen van belasting. In sommige branches komt dit vrij veel voor en het komt ook vaker voor dat mensen meer met zwart werk verdienen dan in hun officiële baan waarvoor belasting wordt betaald.

Inkomensverlies na ongeluk

Indien er sprake is van inkomensverlies door het niet meer kunnen verrichten van zwarte werkzaamheden, kunt u toch onder de noemer van verlies van arbeidsvermogen, schade claimen. Wanneer een ander aansprakelijk is voor het veroorzaken van uw letsel, kunt u deze schade vergoed krijgen, alleen worden er wel een aantal eisen aan de claim gesteld. Zie hieronder voor de bijzonderheden.

Ridder Letselschade helpt u geheel gratis bij het claimen van letselschade en inkomsten uit zwart werk. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem direct contact op

 • Landelijk werkzaam: wij komen bij u langs om de zaak te bespreken
 • Tot 22.00 bereikbaar: telefonisch & online chat
 • Gratis deskundige rechtshulp: letselschade claimen kost u niets
 • Klantbeoordeling van 9/10 van bijna 300 beoordelingen
 • Inloopspreekuur: ma 9.30 – 12.00 uur
Nationaal keurmerk letselschade

Hulp inschakelen

“U heeft door toedoen van een ander beenletsel opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”

– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade

036 522 0342
06 50 22 24 23
info@ridder-letselschade.nl

Wat valt er onder letselschade en zwarte inkomsten

Iedereen in Nederland wordt geacht te weten dat het verrichten van werkzaamheden voor een ander tegen betaling, alleen mag plaatsvinden indien daarover belasting wordt afgedragen (tenzij de verdiensten natuurlijk heel gering blijven). Indien er geregeld werkzaamheden worden uitgevoerd op deze basis, noemen we dat zwart werk.

Het kenmerk van zwarte werkzaamheden is, dat er geen administratie over wordt gevoerd. Degene die het zwarte werk verricht, stuurt geen factuur, ontvangt ook geen loonstrook maar alleen een netto handje contantje betaling. Op die manier is het voor particulieren en bedrijven fijn om goedkoop werk te kunnen inkopen.

Bewijs voor zwart werk

De Hoge Raad der Nederlanden, ons hoogste rechtsorgaan, heeft uitgesproken dat er toch schade kan worden geclaimd indien iemand geen zwart werk meer kan verrichten door de gevolgen van een aanrijding waarvoor een ander aansprakelijk is. Daar worden echter wel twee belangrijke eisen aan gesteld:

 1. er moet bewijs worden overgelegd van het uitvoeren van de werkzaamheden en van de betaling daarvoor;
 2. de betaling die netto heeft plaatsgevonden, moet alsnog echt netto worden gemaakt door een fictief percentage belasting daarvan af te halen.

Eén van de kenmerken van het uitvoeren van zwarte werkzaamheden is nou juist, dat er geen administratie wordt bijgehouden. Indien er helemaal niet kan worden bewezen dat er sprake is van zwarte werkzaamheden en zwarte betalingen, vindt de Hoge Raad dat onvoldoende om deze schadepost vergoed te krijgen.

In de praktijk

In de praktijk zien we, dat er kan worden gewerkt met verklaringen van degene die de zwarte arbeidskracht heeft ingehuurd. Iemand moet dan een verklaring afgeven dat er werkzaamheden zijn verricht en dat daarvoor een bepaald bedrag is betaald zonder belastingafdracht. Natuurlijk is dat lastig, omdat veel mensen niet bereid zijn een dergelijke verklaring af te geven.

De Hoge Raad heeft echter ook bepaald dat een verzekeringsmaatschappij niet uit zichzelf de inhoud van een letselschadedossier aan de belastingdienst mag toesturen om zwarte inkomsten te melden. Met andere woorden, het loopt niet zo’n vaart dat de belastingdienst hier een vinger achter krijgt. Echter, helemaal kan het nooit worden uitgesloten, dus enig risico voor degene die een verklaring afgeeft, is aanwezig.

Netto of bruto?

De Hoge Raad heeft bepaald dat alsnog een fictief belastingpercentage moet worden losgelaten op de netto betaling. Heeft iemand dus € 100,00 ontvangen voor het verrichten van zwarte werkzaamheden en zou hij dat ook hebben verdiend zonder ongeval, dan moet worden gekeken naar de belastingschijf die moet worden toegepast en moet bijvoorbeeld alsnog 35% belastingtarief worden toegepast. Zou iemand dus kunnen bewijzen dat hij € 100,00 per week zou hebben ontvangen van een opdrachtgever, dan zou hij dus € 65,00 als schade kunnen claimen.

Veelgestelde vragen over letselschade en zwart werken

Wat wordt er verstaan onder zwart werken?

Onder zwart werken verstaan we werk dat een werkgever uitbetaalt, zonder dat de ontvanger daar belasting over betaalt. De ontvanger krijgt het geld volledig contant. Verder wordt er in de meeste gevallen geen administratie over gevoerd.

Kan ik een letselschade vergoeding krijgen als ik zwart werk?

Als u na een ongeval schade overhoudt en u uw zwarte werk niet meer (volledig) kan verrichten en er hierdoor sprake is van inkomensverlies, kunt u schade claimen. Er zijn wel een aantal voorwaarden opgesteld, waar de zaak aan moet voldoen.

Wanneer krijg ik een schadevergoeding als ik zwart werk?

Er gelden een aantal voorwaarden waar de letselschadezaak in ieder geval aan moet voldoen, voordat u een schadevergoeding kan claimen.

 1. De schade moet het gevolg zijn van een ongeval door het toedoen van een ander.
 2. Er moet bewijs zijn dat u de werkzaamheden verrichtte en wat de betaling hiervoor was.
 3. De netto (contante) betaling moet nog altijd echt netto worden uitbetaald, waarbij een percentage belasting eraf gehaald wordt.

Letselschade claimen via een ervaren jurist

Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak van uit handen. Wij nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op herstel. Claim uw letselschade en inkomsten uit zwart werk dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036-522 03 42, via info@ridder-letselschade.nl of via het onderstaande contactformulier.

  © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks