Smartengeld voorbeelden

U heeft in veel gevallen recht op smartengeld wanneer u letselschade heeft opgelopen door het toedoen van een ander. Het gaat hierbij om een soort schade die niet zomaar in geld is uit te drukken, zoals een immateriële schadevergoeding. Door middel van deze smartengeld voorbeelden hopen we u een beeld te geven van de vergoedingen die gelden bij smartengeld.

Het is wel belangrijk om te weten dat er bij elke zaak wordt gekeken naar alle meespelende factoren en u hier niet uw eigen schadevergoeding op kunt baseren. Wilt u smartengeld claimen? Neem dan contact op met de deskundigen van Ridder Letselschade.

Test: Heeft u recht op smartengeld? Claim uw schadevergoeding

 • Gratis rechtshulp: geen extra zorgen
 • Werkzaam in heel Nederland: we komen persoonlijk bij u langs
 • Bereikbaar tot 22:00 uur: u bepaalt zelf wanneer het u uitkomt

Snel naar:

Hoeveel smartengeld kan ik verwachten?

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende smartengeld voorbeeldbedragen die zijn gekoppeld aan de ernst van het letsel. Het is voor ons en voor de rechter belangrijk om de ernst van het letsel bij uw zaak te bepalen.

 • Gering letsel: € 100,- tot € 2.000,-
 • Licht letsel: € 2.000,- tot € 3.500,-
 • Matig letsel: € 3.500,- tot € 9.000,-
 • Ernstig letsel: € 9.000,- tot € 21.000,-
 • Zwaar letsel: € 21.000,- tot € 43.000,-
 • Zeer zwaar letsel: € 43.000,- tot € 76.000,-
 • Uitzonderlijk zwaar letsel: hoger dan € 76.000

Bepalen hoogte smartengeld

Om de hoogte van de smartengeld vergoeding te bepalen, maken we gebruik van de smartengeldgids. De smartengeldgids is opgesteld door de ANWB en bevat uitspraken van rechters waarbij de uiteindelijke vergoeding is vermeld. Hierbij staat ook aangegeven hoe de rechter op dit uitgekeerde bedrag is gekomen.

Smartengeld voorbeelden uit de praktijk

Voorbeeld 1: vrouw van 75 jaar ontvangt smartengeld na fietsongeluk – € 45.000,-

Een vrouw van 75 jaar, wonend in Duitsland, werd op de fiets aangereden en liep daardoor letselschade op aan haar pols, bovenarm, enkel en knie. Ze is voor een week lang in een kunstmatig coma gehouden en is er volgens medische adviseurs, sprake van blijvende invaliditeit. Door dit ongeval was de vrouw niet meer in staat om op actieve vakanties te gaan met haar man en (klein)kinderen.

De verzekeraar oordeelde dat de leeftijd van de vrouw invloed had op de duur van haar lijden. De rechtbank in Midden-Nederland was het daar niet mee eens. Door de discussie over de vergoeding werd het bedrag van het smartengeld nog enigszins verhoogd.

De vrouw ontving € 45.000,- aan smartengeld (gevorderd was € 75.000,-).

Voorbeeld 2: jongen van 13 jaar ontvangt smartengeld na vuistslagen – € 761,-

De jongen van 13 jaar had van een 15-jarige klasgenoot vuistslagen in zijn gezicht gekregen na een woordenwisseling. De jongen van 13 had als gevolg een gebroken neus, een wond aan zijn lip en enkele kneuzingen.

Na een behandeling met een fysiotherapeut door schouder- en nekklachten, was het niet zeker of dit veroorzaakt was door de vuistslagen van de klasgenoot. De klachten waren relatief beperkt gebleven.

De jongen ontving € 761,- aan smartengeld op basis van verlies van reuk en smaak en neusletsel.

Voorbeeld 3: man ontvangt smartengeld na arbeidsongeval – € 5.000,-

Tijdens het werk van een man van nog geen twintig jaar oud maait hij met een zitmaaier het gras. De maaier kantelt, waardoor hij de machine op zich krijgt en de maaier zijn borstkas indrukt. De maaimachine is niet voorzien van een roll bar, waardoor de werkgever aansprakelijk is voor het ongeval.

De man houdt gekneusde ribben en een klaplong over aan het arbeidsongeval.

De man ontvangt € 5.000,- aan smartengeld.

Voorbeeld 4: man ontvangt smartengeld na verkeersongeval – € 34.124,- + overige schadevergoeding

Bij een rood verkeerslicht is een man achteropgereden door een busje. Door dit verkeersongeval heeft de man een whiplash en een ernstig blijvend hersenletsel opgelopen.

De man is niet meer in staat om arbeid te verrichten waar hij loon mee verdient. Daarnaast moet hij dagelijkse behandelingen ondergaan.

Door het verlies van zijn vermogen om geld te verdienen en door zijn verslechterde psychische toestand, het verblijf in het ziekenhuis en het feit dat de man voor een bepaalde tijd niet voor zichzelf kon zorgen, is er een smartengeld smartengeldbedrag vergoed van € 34.124,-. De overige schadevergoeding bedroeg € 11.939,-.

Ontvang meer informatie of voorbeelden

We vinden het bij Ridder Letselschade belangrijk dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft. Wilt u meer informatie of nog een aantal voorbeelden ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Claim smartengeld voor uw eigen letselschade zaak

Heeft u zelf letselschade opgelopen en wilt u de vergoeding ontvangen waar u recht op heeft? Neem dan contact op met de specialisten van Ridder Letselschade.

  © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks