Van cognitieve schade spreken wij, als door een bepaalde gebeurtenis (meestal een ongeval) problemen ontstaan met het geheugen, het bewustzijn, concentratievermogen etc waarbij dan financiële schade daardoor optreedt. Cognitieve schade komt veel voor bij whiplashtrauma’s, waarbij naast rug-, nek- en schouderklachten, ook cognitieve klachten ontstaan. Cognitieve klachten zijn dus veel voorkomend en de schade die daardoor wordt veroorzaakt, kan Ridder Letselschade voor u claimen.

Neem direct contact op

 • Landelijk werkzaam: wij komen bij u langs om de zaak te bespreken
 • Tot 22.00 uur bereikbaar: telefonisch & online chat
 • Gratis rechtshulp: letselschade claimen kost u niets
 • Klantbeoordeling van 9/10
 • Inloopspreekuur: ma 9.30 – 12.00 uur
Nationaal keurmerk letselschade

Hulp inschakelen

“U heeft door toedoen van een ander cognitieve schade opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”

– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade

036 522 0342
06 50 22 24 23
info@ridder-letselschade.nl

Cognitieve schade en schadeposten

Wanneer er sprake is van een ernstig trauma waarbij ook sprake is van schade aan de hersenen (niet-aangeboren hersenletsel), treedt vaak cognitieve schade op. Er is dan geheugenverlies en mensen kunnen zich niet meer concentreren, zijn vergeetachtig en hebben vaak ook last van licht, geluid en drukte om hen heen. Deze vorm van schade treedt veel op bij whiplash.

Smartengeld

Smartengeld is de vergoeding voor aangedaan leed en verlies van levensvreugde. U hoeft deze schadepost dus niet te bewijzen, er wordt gekeken naar de gevolgen van cognitieve schade in uw dagelijks leven en die gevolgen zijn meestal goed vast te stellen door onafhankelijke medisch onderzoek.

Arbeidsongeschiktheid

Raakt u arbeidsongeschikt door cognitieve schade, dan kunt u uw gederfde loon als schade claimen, maar daarnaast ook smartengeld juist omdat u uw baan bent kwijtgeraakt. De hoogte van de smartengeldvergoeding hangt dus sterk af van de omstandigheden. Als er sprake is van tijdelijke cognitieve schade, zal een smartengeldvergoeding doorgaans niet meer bedragen dan €1.000,00 tot €2.000,00 à €3.000,00. Is er sprake van blijvende cognitieve schade, dan kan de smartengeldvergoeding oplopen tot tienduizenden euro’s.

Bewijs van cognitieve schade

Hoe bewijst u dat u vergeetachtig bent, zich niet meer kunt concentreren en niet meer tegen licht en geluid kunt? Dat is vaak lastig en daarvoor is vaak een onafhankelijk neurologisch onderzoek nodig, gevolgd door een neuropsychologisch onderzoek. Daarbij wordt dan precies aangegeven hoe de situatie voor het ongeval was en hoe dat nu, door het ongeval, is. Soms is het ook nodig dat u een hele testdag ondergaat om deze schadeposten goed te kunnen aantonen. Ridder Letselschade kan, als het even kan in samenspraak met de verzekeraar van de aansprakelijke partij, een dergelijk onafhankelijk onderzoek voor u aanvragen. De kosten daarvan zijn dan voor rekening van de verzekeraar.

Medische kosten

Bij cognitieve schade spelen medische kosten een mindere prominente rol dan bij bijvoorbeeld botbreuken. Vaak zijn mensen vergeetachtig en dat is door medici niet goed te verhelpen. Wat wel vaak aan de orde is, is het ondergaan van een zogenaamd multidisciplinair traject. Daarbij wordt u dan enkele weken intensief begeleid door een arts, een neuroloog, een psycholoog en een fysiotherapeut. Aan de ene kant wordt u geleerd om te gaan met de klachten, aan de andere kant wordt geprobeerd de klachten te verminderen door bijvoorbeeld geheugentraining. De kosten van een dergelijk traject zijn hetzij voor uw werkgever, hetzij voor de zorgverzekeraar, hetzij voor de veroorzaker van het ongeval.

Vormen cognitieve schade

Cognitieve schade kan zich uiten in velerlei vormen. De meest voorkomende zijn:

 • geheugenverlies;
 • stoornissen;
 • overgevoeligheid voor licht en geluid;
 • overgevoeligheid voor drukte;
 • niet om kunnen gaan met deadlines en agenda’s.

Schadevergoeding claimen via een ervaren letselschade jurist

Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak van A tot Z uit handen. Wij nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op uw herstel. Claim uw letselschade bij cognitief letsel dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036 522 0342, via info@ridder-letselschade.nl of via het contactformulier.

  © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks