Klantbeoordeling 9.0/10 Nu tot 22.00 uur bereikbaar! 036 522 0342 info@ridder-letselschade.nl

036 522 0342

Bereikbaar tot 22:00!

Afspraak maken

Gratis advies gesprek

Doe de letselschadetest

Gebruik de onderstaande test om te beoordelen of u in aanmerking komt voor een letselschadeclaim. Binnen 5 min heeft u een uitslag.

Doe de test

 • Leeftijdswelvaart resulteert in hogere schadepost

 • Whiplash: wat je niet ziet bestaat vaak wel

Smartengeld berekenen en claimen

Heeft u immateriële schade opgelopen zoals pijn of verdriet door een verkeers- of bedrijfsongeval en wilt u weten of u recht heeft op smartengeld? Laat de hoogte van uw smartengeld gratis claimen door Ridder Letselschade.

Ridder Letselschade doet uitsluitend letselschadezaken voor slachtoffers en heeft zich ontwikkeld tot smartengeld specialist. Door onze expertise en jarenlange ervaring kunnen wij u helpen op de juiste manier en geheel gratis uw smartengeld te claimen.

Ridder Letselschade:

 • Gratis rechtshulp (u betaalt ons niet, de verzekeraar wel);
 • Ervaren letselschadespecialisten;
 • Gratis en vrijblijvend huisbezoek;
 • Zorg en aandacht en aandacht voor uw dossier en voor u als slachtoffer ;
 • Uitstekende belangenbehartiging in overeenstemming met het Keurmerk Letselschade.

Gratis smartengeld claimen Smartengeld berekenen

Heeft u vragen of wilt u gezamenlijk – en geheel kosteloos en vrijblijvend – uw mogelijkheden bekijken? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 036 522 0342 of vul het onderstaande contactformulier in.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een geldelijke letselschadevergoeding voor letsel dat je eigenlijk helemaal niet in geld kunt uitdrukken, zoals veroorzaakt leed of pijn, al dan niet door tijdelijk of blijvend letsel. Smartengeld wordt toegekend wanneer iemand door een fout van een ander letsel heeft opgelopen, geestelijk en lichamelijk, en daar in het dagelijks leven ook last en dus schade van ondervindt. Ook wordt de vergoeding uitgekeerd bij aantasting van de eer of goede naam (ook van de nagedachtenis van de overledene) of anderszins (zoals een inbreuk op de privacy).

Smartengeld

Hoeveel smartengeld u krijgt, is afhankelijk van de ernst van het letsel dat u heeft opgelopen. Hieronder hebben wij enkele resultaten die Ridder Letselschade heeft geboekt op een rij gezet, zodat u een beeld krijgt van waar u mogelijk recht op heeft.

Smartengeld bij een verkeersongeval

Smartengeld bij een arbeidsongeval

Een vrouw van middelbare leeftijd raakt ernstig verwond aan haar (dominante) rechterhand. Bij een auto-ongeluk wordt die hand zo verwond, dat alle vingers moesten worden geamputeerd. Er was sprake van 54% blijvende functionele invaliditeit gehele persoon. Wel kon de vrouw blijven werken en er werden allerlei hulpmiddelen vergoed voor tuinonderhoud, huishoudelijke hulp etc.

Uiteindelijke vergoeding:

€40.000,00 

Tijdens het maaien van gras met een maaimachine met zitplaats, kantelt de maaier. Er zit geen roll bar op het apparaat, de werkgever is aansprakelijk voor het letsel van de jongeman van nog geen twintig. Hij krijgt de hele machine op zich en zijn borstkas wordt ingedrukt. Hij houdt gekneusde ribben aan het voorval over en een klaplong.

Uiteindelijke vergoeding:

€ 5.000,00

Smartengeld bij een verkeersongeval

Smartengeld bij gebrekkige opstallen

Een man van begin 30 raakt bij een achterop aanrijding gewond aan nek en rug. Hij loopt een whiplash op, maar ook is een al bestaande hernia behoorlijk verergerd. Er is sprake van een toegenomen blijvende functionele invaliditeit gehele persoon van 6%. De man kan zijn werk niet meer voortzetten, er is andere werk gevonden.

Uiteindelijke vergoeding:

€ 12.500,00

Een vrouw van begin twintig raakt aan haar arm gewond bij het winkelen. Een winkelkarretje blijkt een uitstekende rand te hebben die een pees in haar hand doorsnijdt. Hierdoor treden  blijvende gevoels- en bewegingsstoornissen op in haar onderarm en hand.

Uiteindelijke vergoeding:

€ 10.000,00

Heeft u vragen over smartengeld of wilt u gezamenlijk – geheel kosteloos en vrijblijvend – de mogelijkheden voor uw situatie bekijken? Neem dan contact met ons op. Onze letselschadespecialisten helpen u graag.

Gratis smartengeld claimen

Smartengeld berekenen

Bij de bepaling van de hoogte van het smartengeld is in de eerste plaats van belang wat voor soort letsel de persoon heeft opgelopen en hoe ernstig dit letsel is. De ernst wordt vaak uitgedrukt in het percentage functieverlies van de gehele persoon.

Je kunt, als basis, zeggen dat elk procent staat voor ongeveer € 1.000,00 smartengeld. Daar is allerlei kritiek op, maar in de praktijk blijkt het niet zo slecht te werken. Daarnaast komen er nog allerlei andere factoren bij de berekening kijken zoals:

 • Wat is de leeftijd van het slachtoffer?
 • Hoe lang duurt het genezingsproces?
 • Heeft iemand blijvende pijn, of is er sprake van cosmetisch ontsierende littekens?
 • Heeft een slachtoffer veel medische behandelingen nodig (gehad)?

Verhoging of verlaging smartengeld

Smartengeld wordt dus vaak bepaald door te bekijken of er sprake is van blijvende invaliditeit. Het percentage wordt vervolgend ‘vertaald’ in geld. Hoewel deze manier een redelijke indicatie geeft van het bedrag waar iemand recht op heeft, zijn er nog andere factoren die een rol spelen en kunnen leiden tot een verhoging of verlaging van het bedrag. Voorbeelden van dergelijke factoren zijn:

 •  Het verlies van een baan door een ongeval (verhoging)
 •  Het slachtoffer kan zijn hobby’s niet meer beoefenen (verhoging)
 •  Iemand is vaak geopereerd (verhoging)
 •  Het slachtoffer heeft blijvende ontsierende littekens overgehouden (verhoging)
 •  Iemand heeft geestelijk letsel opgelopen naast lichamelijk letsel (verhoging)
 •  Iemand kan eigenlijk alles nog doen, ondanks 18% invaliditeit (verlaging)

Gratis smartengeld claimen

Smartengeldgids

Zoals uit het bovenstaande blijkt, kun je smartengeld dus niet exact berekenen. Er zijn geen formules voor de berekening en nieuwe methodes van berekening worden door rechters vooralsnog afgewezen (klik hier voor een voorbeeld). Bij de 'berekening' van smartengeld wordt daarom vaak de Smartengeldgids van de ANWB gebruikt.

De smartengeldgids bestaat uit gebundelde uitspraken van rechters waarbij zij de uiteindelijke vergoeding moesten berekenen. De uitspraken zijn ingedeeld in verschillende categorieën en gerangschikt naar ernst van het letsel.

Waarom is deze gids uitgegeven door de ANWB? Het verkeer is momenteel de grootste veroorzaker van letsel. Daarnaast gaan er veel rechterlijke uitspraken over verkeerssituaties. Dit vormt de reden dat de ANWB het op zich heeft genomen om alle uitspraken in te delen naar soort en ernst van het letsel en de hoogte van het smartengeld. Het is belangrijk dat er één of meerdere uitspraken worden gevonden die lijken op de zaak waarvan het smartengeld moet worden bepaald. Elke zaak is natuurlijk uniek, maar toch zijn er vaak wel overeenkomsten te vinden.

Doordat geen enkele letselschade helemaal te vergelijken is met een ander, kan ook een uitspraak uit het verleden niet meer dan een richtsnoer zijn. Kortom, smartengeld berekenen vereist specialistische kennis en deskundigheid.

Werkzaam door heel Nederland

Ridder Letselschade is werkzaam door heel Nederland. Zo kunt u o.a. bij ons terecht in de volgende regio’s:

Wilt u weten op hoeveel smartengeld u recht heeft?

Dan staan onze smartengeld specialisten voor u klaar! Heeft u vragen over het berekenen van smartengeld of de gratis juridische hulp die wij aanbieden? Belt u gerust met 036 522 0342 of vul het onderstaand contactformulier in.

Naam*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Uw vraag / opmerking*
U kunt hieronder een datum en tijdstip aangeven waarop wij u terug kunnen bellen
Datum
Tijdstip*

Relevante blogberichten

Hoge smartengeld vergoeding ondanks leeftijd

Hoge smartengeld vergoeding ondanks leeftijd
De rechtbank in Midden- Nederland heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan in een vordering van een dame van 75 jaar. Zij bracht de kwestie voor de rechter via een deelgeschil. Dat is een verzoekschriftprocedure waarin alleen één onderdeel ter beoordeling aan de rechtbank wordt voorgelegd.

Verzekeraar aansprakelijk voor smartengeld van vader na overlijden dochter?

Verzekeraar aansprakelijk voor smartengeld van vader na overlijden dochter?

In deze zeer treurige zaak moet de rechter de vraag beantwoorden of de verzekeraar aansprakelijk is voor shockschade van de vader van een verkeersslachtoffer.

Ziekenhuis Utrecht betaalt recordbedrag smartengeld

Ziekenhuis Utrecht betaalt recordbedrag smartengeld
Het ziekenhuis van de Universiteit van Utrecht (UMCG) betaalt een recordbedrag aan smartengeld. Na een medische fout wordt aan het slachtoffer een bedrag aan smartengeld betaald van € 350.000,00.

Smartengeld moet hoger!

De rechtbank in Noord Holland vindt dat hogere bedragen bij smartengeld moeten worden toegekend. Althans, daar komt de redenering van de rechtbank wel op neer, getuige de uitspraak die op 11-9-2014 werd gepubliceerd. Toedracht veroorzaking letselschade Een bokser wordt door een groep mannen neergeschoten.

Vergoeding affectieschade: smartengeld voor nabestaanden.

Volgens diverse bronnen wil Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) de vergoeding van letselschade en overlijdensschade verruimen. Er moet met name een ruimere vergoeding komen voor kosten die wegens verpleging, verzorging en begeleiding door naasten worden gemaakt. De huidige wettelijke regeling is beperkt, want alleen de kosten tot het bedrag dat men kwijt zou zijn als professionele hulp wordt ingeschakeld, komen voor vergoeding in aanmerking.

Smartengeld op 'oude' manier vastgesteld

Smartengeld Het Hof in Den Bosch heeft de vergoeding van smartengeld op de 'oude' manier vastgesteld.

Sneller smartengeld na vertraging

Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald, dat er vaker smartengeld moet worden toegekend. Het Hof bepaalde namelijk, dat vliegtuigpassagiers ook een vergoeding voor immateriële schade moeten ontvangen bij vertragingen of geannuleerde vluchten. Dat maakte het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag bekend.

Deelgeschil: smartengeld na arbeidsongeval

Op 08-09-2011 is een uitspraak van de kantonrechter in Bergen op Zoom over een deelgeschil over de vergoeding van smartengeld na een arbeidsongeval gepubliceerd. In die zaak werden ook de buitengerechtelijke kosten gevorderd, in totaal zo'n € 30.000,00 voor de procedure in het deelgeschil en wat er kennelijk als onbetaald nog openstond.

Voorschot smartengeld toegekend

De rechtbank te Dordrecht heeft een vordering in kort geding tot het betalen van een voorschot op het smartengeld, toegekend. Ongeval met boot Het slachtoffer is een man van nu 28 jaar oud. Hij is op 8 augustus 2008 van een snelle motorboot gevallen die bestuurd werd door de veroorzaker van de letselschade.

Smartengeld genormeerd bij licht letsel

De Letselschaderaad heeft genormeerde bedragen voor smartengeld opgenomen in een nieuwe richtlijn voor licht letsel.Deze richtlijn is van toepassing op licht letsel, dat naar verwachting binnen 6 maanden na het ongeval restloos hersteld is. In de richtlijn, die voor letselschade zaken vanaf 1 januari 2010 van toepassing is, wordt ook een stappenplan beschreven waaraan de verzekeraar zich moet houden.
Terug