Affectieschade is de schade die u lijdt doordat u niet tegen het verdriet kunt dat u bij een ander ziet als gevolg van een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is. Zelf ‘mankeert’ u dus eigenlijk niks, behalve dan dat u erg verdrietig bent. Het is vergelijkbaar met een smartengeldvergoeding. Het verschil is dat een vergoeding voor affectieschade van toepassing is op de naaste familie van het slachtoffer, smartengeld gaat over het emotionele leed van het slachtoffer zelf.

Affectieschade moet ook goed worden onderscheiden van shockschade. Bij shockschade is er wel sprake van psychisch letsel, maar dat moet dan worden veroorzaakt doordat iemand een ernstig ongeval van een naast familielid heeft gezien. Bij shockschade moet iemand zelf wel onder behandeling zijn gekomen van bijvoorbeeld een psychiater.

Schadevergoeding bij affectieschade

Sinds 1 januari 2019 is de wet van kracht die het mogelijk maakt om een schadevergoeding te claimen voor affectieschade. Ridder Letselschade kan u kosteloos en vrijblijvend van advies dienen, mocht u een vraag hebben over deze schadevergoeding.

Hebt u verdriet om het letsel dat een ander is toegedaan door een ongeval, neem dan telefonisch contact met ons op. Of uw schade wordt vergoed, kunnen we zo nog niet zeggen. De wet heeft namelijk enkele regels opgesteld omtrent affectieschade. Wat we wel weten is, dat als u er geen zaak van maakt, u ook geen schadevergoeding zult krijgen.

Neem direct contact op

 • Landelijk werkzaam: kosteloos en vrijblijvend huisbezoek
 • Gratis second opinion
 • Tot 22.00 uur bereikbaar: telefonisch & online chat
 • Gratis rechtshulp: letselschade claimen kost u niets
 • Klantbeoordeling van 9/10
 • Inloopspreekuur: ma 9.30 – 12.00 uur
Nationaal keurmerk letselschade

“U heeft door toedoen van een ander affectieschade opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”

– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade

036 522 0342
06 50 22 24 23
info@ridder-letselschade.nl

Wie kan een schadevergoeding claimen bij affectieschade?

Het wetsvoorstel affectieschade houdt eigenlijk een wijziging in van het bestaande Burgerlijk Wetboek. De mogelijkheden om smartengeld te betalen wegens affectieschade (schade door verdriet door het leed van een ander) worden verruimd. Het wetsvoorstel houdt wel in dat in principe alleen maar naaste familieleden in aanmerking komen voor vergoeding van deze schadevorm. Soms, als het redelijk en billijk is, kan ook een ander als naaste worden aangemerkt.

Familieleden die sowieso in aanmerking komen voor een schadevergoeding bij affectieschade zijn:

 • Partner van het slachtoffer
 • Kinderen van het slachtoffer
 • Ouders van het slachtoffer

Het schadebedrag bij affectieschade is genormeerd. Dat wil zeggen, voor bepaalde categorieën zullen er bepaalde vaste bedragen worden vergoed. De wet spreekt van een bedrag tussen de 12.500 en 20.000 euro. Bij de bepaling van het schadebedrag zal rekening gehouden worden met de persoonlijke situatie van het slachtoffer.

Welke schade kunt u bij affectieschade claimen?

De wet geldt zowel voor het geval er sprake is van letselschade, als wanneer er iemand is overleden. Als er dus een ongeval gebeurt waarvoor een ander aansprakelijk is en waardoor naaste familieleden erg verdrietig worden, kan er een affectieschadevergoeding worden toegekend zowel wanneer de bewuste persoon letsel heeft opgelopen, als wanneer die persoon is overleden als gevolg van het ongeval.

Schadevergoeding claimen via een ervaren letselschade jurist

Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak van A tot Z uit handen. We komen kosteloos naar u toe en bespreken uw zaak met u. We nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op herstel; wij zitten ‘er bovenop’.

Claim te zijner tijd uw letselschade bij affectieschade dus via Ridder Letselschade. We zijn bereikbaar via 036 522 0342, via info@ridder-letselschade.nl of via het onderstaande contactformulier.

  © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks