Klantbeoordeling 9.0/10 Nu tot 22.00 uur bereikbaar! 036 522 0342 info@ridder-letselschade.nl

Letselschade door een kop staartbotsing

Een kop-staartbotsing is één van de meest voorkomende auto-ongelukken. Bij een kop-staartbotsing is  er sprake van een botsing met 2 voertuigen waarbij het ene voertuig achterop het andere voertuig is gereden. In Nederland komt een kop-staartbotsing ongeveer 30.000 keer per jaar voor. Bij een dergelijk ongeluk is er helaas ook vaak sprake van letselschade. Veel voorkomende schade bij een kop-staartbotsing:

 • Letsel aan hoofd
 • Letsel aan nek (whiplash)
 • Letsel aan hals
 • Letsel aan schouder
 • Letsel aan wervelkolom

Wilt u snel weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe dan onze letselschadetest, binnen 5 minuten heeft u de uitslag. Klik op de onderstaande knop om te beginnen.

Letselschadetest

Ondersteuning door Ridder Letselschade

Indien de andere partij aansprakelijk is voor het ongeluk, is de kans groot dat u recht heeft op een schadevergoeding. Ridder Letselschade is gespecialiseerd in letselschadeclaims en onze specialisten kunnen snel beoordelen of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Wilt u direct weten waar u aan toe bent? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 036 522 0342 of vul ons contactformulier in.

 • Tjip Ridder
  Lees meer over:
  Tjip Ridder

  Tjip Ridder

 • Erry Grootenboer
  Lees meer over:
  Erry Grootenboer

  Erry Grootenboer

 • Michiel Huigen
  Lees meer over:
  Michiel Huigen

  Michiel Huigen

 • Eveline Ronkes
  Lees meer over:
  Eveline Ronkes

  Eveline Ronkes

036 522 0342036 522 0342 Stel een vraag

Aansprakelijkheid bij een kop staartbotsing

Een hoofdregel in het verkeer is dat u altijd voldoende afstand houdt op uw voorligger zodat een ongeluk voorkomen kan worden. Dit is bepaald in art. 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.

In dit artikel ligt ook de grondslag van de aansprakelijkheid bij een kop staartbotsing. In de meeste gevallen is de bestuurder die achterop een voertuig rijdt, aansprakelijk voor de schade. In de praktijk is deze regel echter niet altijd direct toe te passen. Bij een ongeluk moet er daarom altijd gekeken worden naar het geheel van gedragingen van de bestuurders, de aard en ernst van het ongeval en overige omstandigheden.

In de volgende gevallen is degene die achterop rijdt niet aansprakelijk voor het ongeval:

 • Voorligger remt plotseling zonder enige aanleiding (denk aan remmen bij een groen licht)
 • Voorligger wisselt plotseling van rijbaan en remt
 • Voorligger snijdt u af en remt

Bewijslast

Ook bij verkeersongelukken geldt ‘wie eist, bewijst’. Degene die van achter aangereden is, zal dus in principe moeten bewijzen dat zijn achterligger onvoldoende afstand heeft gehouden. Maar daarvan kan worden gezegd, dat die zijn auto niet tijdig tot stilstand heeft kunnen brengen en dat moet altijd. Dus, het vermoeden van schuld ligt wel bij degene die achterop rijdt en het bewijs daarvan is meestal simpel te produceren.

Het is wel in uw belang (zowel voor de voorligger als de achterligger) om na het ongeluk zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Zo kunt u foto’s nemen van de schade en de plek van het ongeval. Ook kunt u informeren naar getuigen die een verklaring willen afleggen.

Welke schade kan ik claimen?

Er kunnen 2 soorten schade geclaimd worden, namelijk materiële en immateriële schade. Materiële schade is de schade die u niet had gehad indien u niet bij het ongeluk betrokken was geweest. U kunt hierbij o.a. aan de volgende schadeposten denken:

 • Verlies van verdienvermogen
 • Medische kosten
 • Reiskosten
 • Huishoudelijke hulp

Immateriële schade is schade die minder tastbaar is en niet altijd in geld uit te drukken is. U kunt hierbij o.a. denken aan:

 • Leed of pijn
 • Psychische schade
 • Blijvende beperkingen
 • verlies van uw baan
 • uw hobby niet meer kunnen beoefenen

Voorbeeld bedragen

Whiplash na een kop staartbotsing € 46.036

Een busje rijdt bij een verkeerslicht achterop zijn voorligger. De bestuurder van de voorste auto heeft door dit ongeval een whiplash en ernstig blijvend hersenletsel opgelopen. Als gevolg van het ongeval is hij niet meer in staat om te werken, ook moet hij dagelijks behandelingen ondergaan. De man vordert schadevergoeding voor geleden en nog te lijden schade wegens verlies van arbeidsvermogen, alsmede van de kosten van verzorging, opvang, deskundigen, fysiotherapie en medisch advies.

De schadevergoeding die de rechter uiteindelijk toekent, bedraagt € 46.063,-. Bij dit bedrag speelt het verlies van verdienvermogen een grote rol, de rechter kent voor dit onderdeel van de schadevergoeding een bedrag toe van € 29.124,-.

Whiplash € 6.943

Een vrouw wordt van achter aangereden toen zij de oprit van haar woning op wilde rijden. Als gevolg van dit ongeluk heeft zij whiplashklachten. Ook heeft zij last van vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratiestoornissen. Dit leverde haar beperkingen op in het dagelijkse leven en tijdens en het sporten. Een medisch specialist heeft bij haar ook een invaliditeit van 6% vastgesteld.

De rechter kent aan haar een schadevergoeding toe van € 6.943,-.

Meer voorbeeld bedragen

Contact met Ridder Letselschade

Heeft u vragen over letselschade of wilt u weten of u mogelijk recht heeft op een schadevergoeding na een botsing? Neem dan contact op met Ridder Letselschade, wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 036 522 0342. Ook kunt u onderstaand contactformulier invullen.

Naam*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Uw vraag / opmerking*
U kunt hieronder een datum en tijdstip aangeven waarop wij u terug kunnen bellen
Datum
Tijdstip*
Terug