Immateriële schade is de schade die u lijdt door pijn, verdriet en verlies aan levensvreugd. Wanneer u deze soort schade oploopt door een ongeluk waar een ander aansprakelijk voor is, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Deze schadevergoeding heet smartengeld.

Heeft u immateriële schade opgelopen door toedoen van een ander? Wij verhalen de letselschade op de tegenpartij en zorgen dat u een eerlijke schadevergoeding krijgt. U heeft het namelijk al moeilijk genoeg door uw schade, wij nemen graag de zorgen voor u uit handen. Zonder dat het u iets kost. Neem vrijblijvend contact met ons op.

036 522 0342 Test: Heb ik recht op een schadeclaim?

Nationaal keurmerk letselschade

Schadevergoeding bij immateriële schade

U zult niet zo snel aan geld denken wanneer u immateriële schade oploopt door een verkeersongeval, door toedoen van iemand anders gewond raakt of schade oploopt door uw werk. Als u ziek thuiszit door de immateriële schade, krijgt u slechts een uitkering.

Daarnaast maakt u vaak allerlei extra kosten bij immateriële schade, zoals verpleging, verbandmiddelen en eigen bijdragen. Ridder Letselschade zorgt ervoor dat u deze kosten naast uw immateriële schade vergoed krijgt. Dan kunt u in ieder geval zonder geldzorgen genezen.

Smartengeld bij immateriële schade

Smartengeld is een schadevergoeding die u kunt claimen wanneer u letsel en pijn hebt of geopereerd moet worden, het is de immateriële schadevergoeding. Bij Ridder Letselschade weten we door onze deskundigheid precies hoe en hoeveel immateriële schade (of smartengeld) wij kunnen verhalen.

Ridder Letselschade helpt u

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Ridder Letselschade als u immateriële schade hebt. We kunnen dan samen uw letselschadezaak bespreken. U kunt bij ons ook een gratis second opinion aanvragen, als bijvoorbeeld uw rechtsbijstandsverzekeraar naar uw gevoel niet genoeg voor u doet. Onze missie is het behandelen van de belangen van slachtoffers van immateriële schade op een menselijke manier.

Ridder Letselschade zorgt met deskundigheid, gedrevenheid en vasthoudendheid voor professionaliteit die nodig is om immateriële schade te verhalen. Als slachtoffer kunt u op ons altijd rekenen tijdens de afhandeling van deze schade.

Een ongeval, met immateriële schade, zit in een klein hoekje.

Hoogte van de schadevergoeding bij immateriële schade

Immateriële schade is moeilijk uit te drukken in geld. Hoe koppelt u een bedrag aan het verdriet en de pijn die u voelt? Om toch tot een schadevergoeding te komen, wordt gekeken naar twee onderdelen:

 1. Uw persoonlijke situatie
 2. Letselschadezaken uit het verleden (Smartengeldgids)

 

Persoonlijke factoren

Een schadebehandelaar zal een aantal persoonlijke factoren meenemen in de bepaling van de schadevergoeding. Het soort letsel dat u opgelopen heeft is een belangrijke factor, net zoals uw leeftijd, of u levenslang beperkingen overhoudt en in welke mate uw hobby’s beïnvloed worden door het letsel.

Door alle factoren mee te wegen, zal de behandelaar uiteindelijk tot een geldbedrag komen. Dit geldbedrag wordt beoordeeld door de andere methode om een schadevergoeding te berekenen: de jurisprudentie.

Jurisprudentie

Een veelgebruikte methode om smartengeld te berekenen, is om te kijken naar vergelijkbare zaken uit het verleden. De ANWB smartengeldgids heeft veel uitspraken uit het verleden gebundeld en gepubliceerd. De gids wordt dan ook veel gebruikt door letselschadebehandelaars om smartengeld te bepalen.

De ANWB smartengeldgids heeft de uitspraken onderverdeeld in verschillende soorten letsel:

 • Voet- en beenletsel
 • Bekken-, heup- en orgaanletsel
 • Whiplash
 • Hersen-, hoofd- en zenuwletsel
 • Oogletsel
 • Geslachtsorgaanletsel
 • Neusletsel of verlies aan smaak en reuk
 • Schouder-, borst- en wervelkomletsel
 • Hand- en armletsel
 • Mondletsel en belemmering van het spraakvermogen
 • Ontsiering van het lichaam
 • Oorletsel

Door deze gebundelde uitspraken te vergelijken met uw persoonlijke situatie kan een letselschadebureau een goede inschatting maken over de hoogte van het smartengeld.

Voorbeeldbedragen van immateriële schade

Om een beeld te krijgen van de smartengeld bedragen, hebben we hieronder enkele voorbeeldzaken uitgewerkt.

Meisje van 5 jaar met hersenletsel: € 65.000,-

Een meisje van 5 raakt betrokken bij een frontale botsing. Hierdoor loopt zij ernstig hersenletsel op. Haar benen en armen raken verlamd en er is sprake van een cognitieve beperking. Zij is voor de rest van haar leven gebonden aan een rolstoel en afhankelijk van anderen. De rechter oordeelt dat zij recht heeft op € 65.000,- schadevergoeding.

Vrouw van 38 jaar met een whiplash: € 6.012,-

Als gevolg van een verkeersongeval loopt een vrouw van 38 jaar een whiplash op. Ze heeft hierdoor klachten en beperkingen ten aanzien van duwen, dragen, tillen, trekken, bovenhands werken, etc . Daarnaast is zij ongeschikt geworden voor het werk in haar eigen kledingwinkel. De vrouw geeft aan dat ze door het letsel haar droom heeft moeten opgeven. De rechter zet hier een vergoeding tegenover van € 6.012,-.

Hulp bij het claimen van immateriële schade

Heeft u immateriële schade opgelopen door een verkeers- of bedrijfsongeval? Wacht dan niet te lang met het opstarten van uw letselschadezaak. Ridder Letselschade helpt u gratis. Wij nemen al het werk rondom de zaak uit handen, zodat u zich volledig kunt richten op herstel.

Wilt u eerst weten of uw zaak kans van slagen heeft? Doe dan de online letselschadetest. Binnen enkele minuten weet u of u recht heeft op een smartengeldvergoeding.

© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks