Buitengerechtelijke kosten (BGK) maakt u wanneer u de schade bij de wederpartij wil verhalen. Deze kosten worden ook aangeduid als administratiekosten, incassokosten of aanmaningskosten. Deze kosten doelen niet op de voorbereiding van een procedure. Dat zijn namelijk proceskosten. Ridder Letselschade helpt u gratis bij het claimen van buitengerechtelijke kosten. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem direct contact op Test: heb ik recht op schadevergoeding?

  • Landelijk werkzaam: wij komen bij u langs om de zaak te bespreken
  • Tot 22.00 bereikbaar: telefonisch & online chat
  • Gratis rechtshulp: letselschade claimen kost u niets
  • Inloopspreekuur: op maandag van 9.30 – 12.00 uur
Nationaal keurmerk letselschade

Snel naar:

Hulp inschakelen bij BGK

“U heeft door toedoen van een ander letselschade opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”

– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade

036 522 0342
06 50 22 24 23
info@ridder-letselschade.nl

Wat zijn buitengerechtelijke kosten?

Buitengerechtelijke kosten zijn kosten die gemaakt moeten worden om de schade, zonder tussenkomst van de rechter, te verhalen op de tegenpartij. Hieronder vallen bijvoorbeeld het honorarium van de belangenbehartiger, de kosten voor de medisch adviseur, de kosten voor het opvragen van medische gegevens ,enzovoort. Deze kosten behoren volgens het Burgerlijk Wetboek tot de schade en zullen in beginsel vergoed moeten worden door de aansprakelijke partij of diens verzekeraar.

Problemen bij buitengerechtelijke incassokosten

Tegenwoordig bieden allerlei rechtshulpverleners gratis juridische hulp bij letselschade aan. Dat lijkt mooi, maar let goed op: soms wordt er misbruik van u gemaakt. Allereerst is het alleen het slachtoffer zelf dat de BGK kan vorderen. Dus indien het slachtoffer eigen schuld draagt en daardoor maar een deel van de schade vergoed krijgt, wordt hetzelfde deel van de BGK vergoed.

Rekenvoorbeeld

Krijgt u bijvoorbeeld maar 75% van uw totale schade vergoed omdat u 25% eigen schuld hebt (geen gordel gedragen bijvoorbeeld) dan wordt maar 75% van de kosten van uw rechtshulpverlener door de verzekeraar betaald. Wie betaalt dan de resterende 25% van de nota? Als een rechtshulpverlener zegt dat hij gratis juridische hulp aanbiedt, vraag dan van te voren wel hoe hij met het vraagstuk van de eigen schuld omgaat.

Ridder Letselschade zal bij eigen schuld nooit het niet vergoede deel bij haar cliënten vorderen. Echt gratis dus!

Buitengerechtelijke kosten letselschade

Bovendien hoeft de aansprakelijke partij alleen de redelijke kosten van buitengerechtelijke rechtsbijstand te voldoen. Daarbij geldt de zogenaamde dubbele redelijkheidstoets: het moet in eerste instantie redelijk zijn dat u een rechtshulpverlener inschakelt (bij letselschade zal dat al gauw het geval zijn) en de hoogte van de in rekening gebrachte kosten moet ook redelijk zijn. Daarbij speelt onder andere een rol:

  • De verhouding met de omvang van de uitgekeerde schade
  • De houding van de aansprakelijke partij
  • De ingewikkeldheid van de zaak
  • De hoogte van het uurtarief

Vaak hebben verzekeraars allerlei argumenten om niet de hele nota te willen betalen. Wie betaalt dan het restant? Ridder Letselschade vraagt dan aan de cliënt om ondertekening van een akte van cessie, zodat wij zelf een procedure tegen de verzekeraar kunnen beginnen. Wij presenteren de nota dus niet aan onze cliënt.

No cure, no pay?

Verschillende bureaus bieden u “no cure, no pay” aan. Trap daar niet te makkelijk in. Vaak is er sprake van dubbele verdiensten aan de zijde van de letselschadebureaus. Er wordt dan zowel een riante vergoeding van de cliënt gevraagd (die gaat ten kosten van de schadevergoeding) en ook wordt de nota met ‘uurtje-factuurtje’ ingediend (en veelal ook vergoed). Dubbel declareren dus!

Bij Ridder Letselschade betaalt u geen kosten voor onze rechtshulp. U focust zich daarom volledig op uw herstel. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding of wilt u onze hulp inschakelen? Neem contact met ons op!

Neem direct contact op Test: heb ik recht op schadevergoeding?

Veelgestelde vragen over buitengerechtelijke kosten

Wanneer heb ik recht op buitengerechtelijke kosten?

Buitengerechtelijke kosten worden vergoed mits redelijk. Het gaat dan over de kosten die u maakt buiten de rechter om, dus kosten van een belangenbehartiger, een medisch adviseur, medische gegevens, etc. Als de verzekeraar vindt dat u in redelijkheid juridische bijstand hebt ingeschakeld en de hoogte van de kosten redelijk zijn, heeft in veel gevallen recht op vergoeding van die kosten, ook wel BGK (buitengerechtelijke kosten).

Waarom buitengerechtelijke incassokosten?

Wanneer u een schadevergoeding wilt claimen en incasseren, komen daar behoorlijk wat extra kosten bij kijken. Door vergoeding van de buitengerechtelijke kosten aan de verzekeraar te vragen, betaalt u hier zelf niks voor en wordt dit, net als de schadevergoeding, uitbetaald door de verzekeraar of de aansprakelijke partij.

Wat valt onder buitengerechtelijke kosten?

Onder de buitengerechtelijke kosten vallen de kosten die gemaakt zijn om de schade te verhalen bij de aansprakelijke partij, zonder dat een rechter hier een rol in speelt. Hier gaat het dus om kosten voor een belangenbehartiger, een medisch adviseur, etc.

Bij Ridder Letselschade betaalt u nooit voor onze diensten. We helpen u volledig gratis.

Schakel de hulp van Ridder Letselschade in?

Heeft u vragen over de vergoeding van buitengerechtelijke kosten of wilt u onze hulp inschakelen voor de claim? Bel dan op werkdagen tot 22:00 uur gerust 036-522 03 42 of vul het contactformulier in.

    © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks