Een whiplash ontstaat regelmatig door een aanrijding of ernstig ongeval. Bij een whiplash loopt u niet alleen materiële schade op, u krijgt ook te maken met immateriële schade. De schade is in dit geval bijvoorbeeld een afname van de levensvreugde. In Nederland is het mogelijk om bij immateriële schade smartengeld te claimen. De hoogte is afhankelijk van diverse factoren.

Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe dan onze test of neem contact met ons op. We zijn bereikbaar voor al uw vragen.

Test: Heb ik recht op een schadeclaim? Neem contact met ons op

 • Werkzaam in heel Nederland
 • Bereikbaar tot 22:00 uur
 • Gratis rechtshulp
 • Gecertificeerd volgens Nationaal Keurmerk Letselschade
Nationaal keurmerk letselschade
Logo Nis
Logo Nivre

Snel naar

Whiplash

Wanneer u een ongeval of onverwachtse gebeurtenis meemaakt waarbij u klachten aan de nek of rug overhoudt, dan spreken we van een whiplash. In het Nederlands gebruiken we ook regelmatig de term zweepslag. Om complexere klachten te omschrijven, spreken we ook wel eens over een WAD (Whiplash Associated Disorder).

Smartengeld

Smartengeld is de schadevergoeding die u krijgt bij immateriële schade. Het gaat hierbij om schade die is ontstaan als gevolg van geestelijk of lichamelijk letsel door toedoen van een ander. Deze schade heeft negatieve invloed op uw dagelijks leven.

Immateriële schade

Immateriële schade is de schade die ontstaat door pijn, verdriet of verlies aan levensvreugde. Wanneer de schade is ontstaan door toedoen van een ander, is het mogelijk om smartengeld te claimen.

Smartengeld claimen bij whiplash

Wanneer u te maken krijgt met een whiplash, kijken we niet zozeer naar de medische aspecten, maar naar de juridische haalbaarheid. Bij Ridder Letselschade helpen we u graag bij het claimen van smartengeld bij een whiplash. We bekijken uw letselschadedossier en zien aan de hand daarvan welke schade u kunt claimen.

Hoeveel smartengeld bij een whiplash?

De hoogte van het smartengeld is niet zomaar vooraf vast te stellen. Het gaat bij smartengeld om emotionele schade of om zaken als pijn door letsel of een operatie. We kunnen de schade vaststellen wanneer uw letsel is genezen of wanneer we merken dat er geen verbetering mogelijk is in de toekomst. We kijken dan naar de schade van uw levenskwaliteit.

Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld? Doe de test of neem contact met ons op.

Test: Heb ik recht op een schadeclaim? Neem contact met ons op

Factoren die meespelen

Bij het berekenen van smartengeld kijken we naar het soort letsel en naar de ernst van het letsel en naar de impact daarvan op iemands leven.

We kijken onder andere naar de volgende factoren:

 • De leeftijd van het slachtoffer
 • De duur van het genezingsproces
 • Of er sprake is van blijvend letsel en klachten
 • De soort en duur van de pijn
 • De nodige medische behandelingen

Smartengeldgids

Er bestaat helaas geen formule om het uit te keren smartengeld te berekenen. Om een bedrag vast te stellen, maken we daarom onder andere gebruik van de smartengeldgids. Dit is een bundel van uitspraken van rechters en de vergoeding die zij hebben berekend bij diverse letselschadezaken. Deze gids gebruiken we echter als ondergrens, omdat dit meestal uitspraken zijn van jaren geleden, toen de vergoedingen nog veel lager waren.

Voorbeelden uitkeringen smartengeld bij whiplash

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van eerdere zaken waarbij het slachtoffer een whiplash heeft opgelopen.

Voorbeeld 1: smartengeld bij een achterop aanrijding

Bij een verkeersongeval raakt een man van begin 30 gewond aan nek en rug. Voorafgaand aan het ongeval heeft de man al last van een hernia. Als gevolg van de achterop aanrijding loopt hij een whiplash op en verergert de hernia. Er is een toegenomen blijvende functionele invaliditeit van de gehele persoon van 6%. De man kan niet verder met zijn oude werk en heeft nieuw werk gevonden.

Vergoeding:

€ 12.500,-

Voorbeeld 2: arbeidsongeschikt door whiplash

In 2005 vond er een verkeersongeval plaats waarbij er sprake was van een kop staartbotsing. De inzittende vrouw claimde dat zij een whiplash had opgelopen. Na een onderzoek van neuroloog bleek dat de klachten aan te merken waren als een posttraumatisch pijnsyndroom. In 2011 heeft de rechtbank uitspraak gedaan en is er smartengeld uitgekeerd.

Vergoeding:

€ 3.000,-

Voorbeeld 3: smartengeld bij lichte whiplashklachten

In 2014 wordt een vrouwelijke ondernemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt als gevolg van een whiplash. Zij is niet meer in staat om langdurig in dezelfde houding te staan of zitten en kan geen zware lichamelijke arbeid meer uitvoeren. Naast de verhoogde vermoeidheid heeft het slachtoffer last van geheugen- en concentratiestoornissen.

Vergoeding:

€ 18.000,-

Deze cliënten gingen u voor

Ik heb een gecompliceerde 3,5 jaar achter de rug door mijn letselschadezaak.

Ridder Letselschade heeft mij altijd gesteund en vanaf dag 1 had ik het gevoel dat ik als een echt persoon behandeld werd.

- S. van der Zee

Uit spontaniteit het bureau ingeschakeld, en bleek dat ik jullie harder nodig had dan ik ooit had gedacht.

Bedankt voor alle hulp!

- Anouk

Voelt heel betrouwbaar, in optreden kordaat, komt alle afspraken zeer stipt na, maakt de waarheid niet mooier, maar is heel duidelijk wat de verwachtingen zijn. Zet de mogelijkheden op een rij met duidelijke uitleg over de voor-en nadelen. Super tevreden!

- M. Schijff-Bracke
Lees meer reviews

Het team van Ridder Letselschade

Tjip Ridder Lees meer
Jessica Ridder Jessica Ridder Lees meer
Carmela Matthijsen-Bignotti Lees meer
Eugenie Veder Eugenie Veder Lees meer
Priscilla Goosensen Priscilla Goosensen Lees meer
Charmaine Cerneus Charmaine Cerneus Lees meer
Ilana Malingré de Groot Ilana Malingré-de Groot Lees meer
Guus van der Steen Lees meer
Anne-Marie van Stein-Pijpers Lees meer
Jolanda Hogebrug Lees meer

Op hoeveel smartengeld heeft u recht?

Onze smartengeldspecialisten helpen u graag bij het vaststellen van de hoeveelheid smartengeld en het claimen daarvan bij een whiplash. Onze juridische hulp is volledig gratis, zodat u geneest zonder geldzorgen. U bereikt ons via 036 522 0342 of via onderstaand contactformulier.

  © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks