Reactie op ingezonden brief van het NIVRE aan de Tweede Kamer
Veelgestelde vragen over Ridder Letselschade
Op deze pagina vindt u vragen die we regelmatig krijgen over onze werkwijze of diensten. Zit uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Snel naar:
- Waarom zou ik Ridder Letselschade inschakelen?
- Waarom heb ik een belangenbehartiger nodig om mijn letselschade te claimen?
- Wat is het verschil tussen een advocaat en u?
- Werkt u alleen voor slachtoffers?
- Is een huisbezoek altijd noodzakelijk?
- Waarom behandelen jullie geen medische zaken meer?
1. Waarom zou ik Ridder Letselschade inschakelen?
De deskundigen van Ridder Letselschade hebben veel ervaring en kennen de letselschademarkt zeer goed. Bovendien, u moet uw letselschade bewijzen! Er geldt immers: ‘Wie eist, bewijst’. Dit betekent dat u, vanaf het moment dat u een schadeclaim indient, moet bewijzen dat u een ongeval is overkomen waarvoor een ander aansprakelijk is. (Zie ook: Bewijs uw letselschade)
Ook moet u bewijzen dat de hoogte van uw schadeclaim reëel is en dat de schade is veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis (causaal verband). Vaak betekent deze bewijslast dat allerlei deskundigen moeten worden ingeschakeld. Dit kan op arbeidsdeskundig gebied zijn tot een medisch specialist.
Via Ridder Letselschade kunt u terugvallen op een team van deskundigen op medisch, financieel en juridisch gebied, die voor u klaar staan om te helpen.
2. Waarom heb ik een belangenbehartiger nodig om mijn letselschade te claimen?
Door een belangenbehartiger in te schakelen, neemt u iemand in de hand die de schade voor u claimt en uw belangen behartigt tijdens de behandeling van de zaak. Er komt veel kijken bij het claimen van letselschade.
Daarnaast betaalt u in veel gevallen niets voor de diensten van een belangenbehartiger letselschade.
3. Wat is het verschil tussen een u en advocaat?
Wilt u graag met uw letselschadezaak naar de rechter? Ook dat kan via Ridder Letselschade. We hebben een groot netwerk van deskundige letselschadeadvocaten op wie wij kunnen terugvallen als dat toch nodig mocht zijn.
Dit is trouwens in 95% van de gevallen niet nodig, omdat de zaak onderling wordt afgewikkeld. Daarnaast betaalt u een vergoeding voor de verleende diensten van de advocaat als een gerechtelijke procedure nodig is.
4. Werkt u alleen voor slachtoffers?
Bij ons is uw letselschadeclaim in goede handen. We zijn volledig onafhankelijk en hebben geen banden met verzekeraars of andere instanties.
5. Is een huisbezoek altijd noodzakelijk?
Daarnaast is het voor ons goed om een indruk te krijgen van iemand, voordat we aan de slag gaan met het dossier. Via een huisbezoek krijgen we bijvoorbeeld een indruk van hoe iemand woont en hoe het gezin eruit ziet.
6. Waarom behandelen jullie geen medische zaken meer?
Daarnaast moet een medisch dossier voorafgaand beoordeeld worden door een medisch adviseur, wat ook een hoop geld kost. Wij moeten hem betalen, maar wanneer het niet lukt om de zaak rond te krijgen, wat vaak het geval is, ondervonden wij vaak problemen bij de terugbetaling door de cliënt.