Bij een verkeersongeval of bedrijfsongeval kan oorletsel ontstaan. Wanneer er iemand aansprakelijk is voor het veroorzaken van het ongeval en daarmee voor het oorletsel, kunt u de letselschade bij de aansprakelijke partij claimen. U hebt dan immers recht op een schadevergoeding! Ridder Letselschade kan u daarbij geheel kosteloos behulpzaam zijn. U kunt gebruikmaken van ons uitgebreide netwerk van arbeidskundigen, medisch adviseurs en rekenkundigen.

Neem direct contact op

  • Landelijk werkzaam: wij komen bij u langs om de zaak te bespreken
  • Tot 22.00 uur bereikbaar: telefonisch & online chat
  • Gratis rechtshulp: letselschade claimen kost u niets
  • Klantbeoordeling van 9/10
  • Inloopspreekuur: ma 9.30 – 12.00 uur
Nationaal keurmerk letselschade

Hulp inschakelen

“U heeft door toedoen van een ander oorletsel opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”

– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade

Welke letselschade speelt een rol bij oorletsel?

Bij oorletsel zult u al gauw denken aan een beschadiging van het buitenoor. Dan is er over het algemeen zeker sprake van cosmetische schade, maar wanneer ook de functie van het oor is aangetast, kan dat invloed hebben op uw dagelijks leven. Immers, wanneer oorletsel zo ernstig is dat er doofheid ontstaat, kunt u misschien wel uw werk kwijtraken. De letselschade die dan ontstaat, moet natuurlijk goed in kaart worden gebracht en worden geclaimd bij de aansprakelijke partij.

Aan welke schadeposten moet u dan denken? Hieronder vindt u enkele schadeposten die rol zouden kunnen spelen:

  • smartengeld;
  • medische kosten;
  • verlies van arbeidsvermogen;
  • schoolachterstand of studievertraging.

Smartengeld

Wanneer, zoals boven al vermeld, cosmetische aspecten een rol spelen, zal dit bij veel mensen een behoorlijke impact hebben. Een beschadigd oor kan iemand ook nog psychische klachten opleveren. De immateriële schade die daardoor ontstaat, kan door middel van smartengeld worden gecompenseerd. U moet dan denken aan bedragen die variëren van duizend tot tienduizend euro. Uiteraard is dit afhankelijk van de ernst en omvang van het oorletsel. Als er ook functionele klachten zijn ontstaan (doofheid, gehoorbeschadiging) dan zal het smartengeld wellicht nog hoger uitvallen.

Medische kosten

Zoals verwacht mag worden, worden de meeste medische kosten vergoed door de zorgverzekeraar. Toch zijn er bepaalde kosten die niet vergoed hoeven te worden, bijvoorbeeld cosmetische kosten. Wanneer een plastisch chirurgische ingreep aan uw oor nodig is om het letsel daaraan zoveel mogelijk weg te werken, dan worden de kosten daarvan in principe niet gedekt door uw zorgverzekering. Deze kosten kunnen wij dan voor u claimen bij de veroorzaker van het ongeval.

Verlies van arbeidsvermogen

Wanneer het oorletsel dusdanig ernstig is dat er doofheid ontstaat en wanneer deze doofheid gevolgen heeft voor uw werkzame leven, kan er verlies van arbeidsvermogen ontstaan. Om een voorbeeld te geven: een politieagent die aan één oor doof wordt, zal waarschijnlijk zijn functie op straat niet meer kunnen uitoefenen. Wellicht dat er dan bureauwerkzaamheden kunnen worden gevonden, maar dan kan er onregelmatigheidstoeslag worden gemist. Die schade kunnen wij dan gaan vorderen. Ook als er een omscholingstraject of re-integratietraject moet worden betaald, kunnen de kosten voor rekening komen van de veroorzaker.

Schoolachterstand of studievertraging

Oorletsel kan problemen geven bij het volgen van onderwijs. Wanneer er sprake is van functionele beperkingen door doofheid, zouden er lessen kunnen worden gemist. Wanneer dit langdurig van aard is, kan er achterstand ontstaan. Deze achterstand kan worden gewaardeerd op geld via de richtlijn van de Letselschaderaad voor studievertraging. Om u een indruk te geven, 1 jaar studievertraging op universitair niveau betekent een schadepost van ongeveer € 20.000,00.

Welke aspecten spelen een rol bij oorletsel?

Oorletsel kan natuurlijk op meerdere manieren ontstaan. Vaak zal er sprake zijn van een ongeval. Soms bijvoorbeeld door een hondenbeet, of een verkeersongeval. Oorletsel kan zowel zichtbaar als onzichtbaar aan de buitenkant zijn. Bij zichtbaar oorletsel spreken wij natuurlijk over een beschadiging van het buitenoor, zonder dat daarbij ook functionele klachten wat betreft het gehoor hoeven te ontstaan. Bij beschadiging van het binnenoor spreken wij eigenlijk minder van oorletsel maar meer van gehoorschade. Toch valt ook gehoorschade onder oorletsel.

Nog enkele kenmerken op een rij:

  • oorletsel ontstaat door ongevallen of hondenbijtincidenten;
  • functionele en de cosmetische aspecten;
  • er is vaak sprake van een smartengeldvergoeding;
  • kosten voor cosmetische ingrepen moeten door de veroorzaker worden vergoed.

Schadevergoeding claimen via een ervaren letselschade jurist

Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak van A tot Z uit handen. Wij nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op uw herstel. Claim uw letselschade bij oorletsel dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036 522 0342, via info@ridder-letselschade.nl of via het onderstaande contactformulier.