Jong en toch een burn-out?

In de Telegraaf van vandaag stond in de bijlage ‘Vrouw’ een artikel over jongeren die steeds vaker met een burn-out te maken krijgen. Werd die burn-out voorheen eigenlijk altijd met werknemers in hun ‘midlife’ crisis geassocieerd (zie ook de foto), de leeftijd waarop dit fenomeen de kop op steekt, wordt kennelijk steeds lager. Tja, jongeren moeten tegenwoordig vechten voor een baan en helemaal om die te houden met een vast contract. In deze vluchtige tijden sta je zo op straat. Daarnaast moet je ook nog je sociale contacten onderhouden. Dat ging vroeger met een bezoekje aan de buurtkroeg al heel goed, tegenwoordig kom je er daar niet meer mee. Twitter, Instagram, Snapchat, Facebook (kennelijk alweer voor de oudere jongeren . . .)  en Whatsapp maken dat je dag en nacht alert moet zijn op alles wat in jouw richting komt of gewoon als een komeet langszij scheert. Ook die berichten moet je in de gaten houden om mee te kunnen chatten, tweeten, bloggen en posten over al het wereldnieuws.

Letselschade claimen door burn-out

Ridder Letselschade wordt geregeld geconfronteerd met mensen die letselschade willen claimen omdat ze een burn-out hebben door hun werk. Vaak zijn dat (zonder hier de amateurpsycholoog te willen uithangen) mensen met een perfectionistische inslag. Zij willen alles dus perfect doen, staan zichzelf geen fouten toe en kunnen geen ‘nee’ zeggen. Ze gaan net zo lang door totdat ze alle ballen niet meer in de lucht kunnen houden en geven de baas geen tegengas als er weer een opdracht in hun richting wordt geschoven. En als het dan fout gaat, is het vaak echt te laat. Deze werknemers hebben dan vaak al een hele tijd te maken met pijn in nek, schouders, en rug en hebben hoofdpijn, last van slapeloosheid, geheugenproblemen en concentratiestoornissen.

De werkgever heeft ook de plicht werknemers tegen zichzelf in bescherming te nemen en te signaleren als iemand onderpresteert. Blijkt dan dat de werkdruk te hoog is, dan zou die verlicht moeten worden. Dat gebeurt te vaak niet, omdat de mensen die vaak door een burn-out worden getroffen, de beste werknemers zijn die niet klagen maar doorgaan.

Stellen en bewijzen van oorzaak en gevolg

Als u denkt dat u letselschade hebt opgelopen door toedoen van ‘de baas’ , dan is het allereerst van belang om van de artsen (bijv. ook de bedrijfsarts) de diagnose te krijgen dat het inderdaad een burn-out is en niet iets anders. Daarna is het nodig om met argumenten onderbouwd, te kunnen stellen dat de werkomstandigheden de burn-out hebben veroorzaakt. De werkgever moet dan bewijzen dat het niet aan hem ligt, om het maar eens simpel te zeggen. Zo simpel is het niet in een juridische procedure, maar voor uw begripsvorming wel. Een werkgever kan stellen dat het aan uw eigen schuld ligt, maar dat is niet voldoende. Hij zal moeten aantonen dat de werkomstandigheden prima zijn of dat er aan uw kant van opzet of bewuste roekeloosheid sprake is, om onder aansprakelijkheid uit te komen. Tja, je kunt veel van social media zeggen, maar niet dat je bewust roekeloos bent als je die tak van tijdverdrijf beoefent. Tenzij je dat achter het stuur doet en je je auto tegen een boom rijdt . . . Dan ben je gewoon oliedom!

Vragen over burn-out en letselschade?

Hebt u vragen over burn-out in combinatie met het instellen van een claim voor letselschade? Dan kunt u altijd vrijblijvend en gratis contact opnemen met Ridder Letselschade. U kunt hier klikken voor het contactformulier of bellen tot 22.00 uur op werkdagen: 036 522 03 42.

© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks