Letselschade bij fietser ten gevolge van uitwijkmanoeuvre, automobilist aansprakelijk?
Een racefietser is in de greppel beland nadat hij uit moest wijken voor een auto. De racefietser heeft hierbij letselschade opgelopen en stelt de bestuurder van de auto aansprakelijk. Hoe oordeelt de rechter over deze aansprakelijkheid?
Feiten
Op 12 september 1999 is een man, rijdend op zijn racefiets vanuit de Postweg in de richting van de Nederwoudseweg, in de greppel naast de Krommehoekseweg te Lunteren beland, ter hoogte van een splitsing, waar de weg – gezien vanuit de rijrichting van de man – een scherpe bocht naar links maakt.
Vlak voor deze bocht was de man een auto gepasseerd. De auto reed in de voor hem tegenovergestelde richting. De racefietser heeft de auto niet gezien en is op het laatste moment uitgeweken. Overigens heeft de auto de racefietser niet geraakt.
Eis
De man heeft ernstig letsel opgelopen door de val en stelt de bestuurster op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet (WVW) en artikel 6:162 Burgerlijk Wetboek (BW) aansprakelijk voor de door hem geleden en nog te lijden schade.
Verweer
De verzekeringsmaatschappij van de bestuurster stelt dat er sprake is van overmacht in de zin van artikel 185 WVW en de op deze bepaling gebaseerde jurisprudentie. De verzekeringsmaatschappij wijst het verzoek van de racefietser af.
Oordeel rechter
Bij een beroep op overmacht dient de rechter rekening te houden met het volgende: het beroep op overmacht gaat slechts op als aannemelijk gemaakt wordt dat aan de bestuurder van het auto ter zake van de wijze waarop hij aan het verkeer heeft deelgenomen geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Daarbij zijn eventuele fouten van andere weggebruikers – daaronder begrepen het slachtoffer zelf – alleen van belang, indien zij voor de bestuurder van de auto zo onwaarschijnlijk waren dat deze bij het bepalen van zijn verkeersgedrag met die mogelijkheid naar redelijkheid geen rekening behoefde te houden.
In deze zaak reed de racefietser met een onverminderde forse snelheid (27 kilometer per uur), voorover op het stuur van zijn racefiets (waarbij hij onvoldoende oog had voor de bochtige weg voor hem) en in strijd met artikel 3 RVV 1990 tegen of net over de as van de weg door een onoverzichtelijke scherpe bocht naar links. Er kan worden vastgesteld dat hij de auto te laat opmerkte en pas toen hij ontdekte dat een aanrijding nabij was, in een reflex naar rechts heeft moeten sturen. Dat hij daardoor gevallen is, is het gevolg van zijn eigen fouten en roekeloze rijgedrag. Het rijgedrag van de racefietser was voor de bestuurster zo onwaarschijnlijk dat zij bij het bepalen van haar verkeersgedrag met die mogelijkheid in redelijkheid geen rekening hoefde te houden.
Conclusie
De rechter oordeelt dat het beroep op overmacht terecht is en wijst het verzoek van de racefietser af.
Zelf letselschade opgelopen?
Heeft u letselschade opgelopen? Neem dan contact op met Ridder Letselschade. Bel 036 522 0342 of ga naar het contactformulier.
De laatste blogs
Wintertijd en letselschade: ongelukkige combinatie!
Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat afgelopen weekend de wintertijd is ingegaan. ’s Morgens is het dan wel minder lang donker, maar in de namiddag valt de schemering toch wat eerder. Waar de een hier maar enkele dagen aan hoeft te wennen, is een ander juist voor een langere periode ontregeld. Niet alleen […]
Tjip Ridder
Van hondenbeet tot letselschade, hoe zit dat?
Een hond is een mens zijn beste vriend, maar zelfs de trouwste viervoeter kan onvoorspelbaar reageren. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten. In de gemeenten Epe, Apeldoorn, Kampen en Ermelo is het aantal meldingen van bijtincidenten met honden toegenomen (Boer, 2024). Wat zijn de oorzaken van deze toename, en […]
Tjip Ridder
Waarom keurmerkkantoren lid moeten worden van de NLE
Medio 2023 is Ridder Letselschade weer lid geworden van de branchevereniging Nederlandse Letselschade Experts (NLE). Wij merkten namelijk dat de NLE ondertussen was uitgegroeid tot een volwaardige branchevereniging, die de belangen van de aangesloten leden en daarmee van slachtoffers die letselschade willen claimen, behartigt. Belangrijk is om te vermelden dat de NLE alleen toegankelijk is […]