Op welke tijdstippen zijn de meeste arbeidsongevallen?

De Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft arbeidsongevallen tussen de jaren 2011 en 2014 geanalyseerd. Wat zijn de opvallendste resultaten?

Rapport arbeidsongevallen Inspectie SZW

Jaarlijks worden er ruim 2.000 arbeidsongevallen onderzocht door de Inspectie SZW. Indien er sprake is van een ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden van het slachtoffer moet er melding gemaakt worden bij de Inspectie. Door deze meldingsplicht heeft de Inspectie een goed beeld van de arbeidsongevallen in Nederland.

Uit het rapport blijkt dat het beeld van ernstige arbeidsongevallen vrij stabiel is gebleven, maar wat zijn nou echt de punten die opvallen in het rapport?

  • Ernstige arbeidsongevallen vinden vooral plaats tussen 9 en 11 uur en tussen 15 en 16 uur
  • Jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar en uitzendkrachten krijgen relatief vaker te maken met een ernstig arbeidsongeval
  • In de industrie vinden de meeste ongevallen plaats: 600 per jaar (gemiddelde van 81 per 100.000 banen)
  • In de afvalsector en de bouw vinden relatief de meeste ongevallen plaats, respectievelijk 168 en 142 per 100.000 banen
  • De oorzaken van arbeidsongevallen verschillen niet wezenlijk voor arbeidskrachten die korter of langer dan een half jaar in dienst zijn.
  • In de maanden  september, oktober en november vinden de meeste arbeidsongevallen plaats
  • Valgevaar is het risico dat leidt tot de meest ernstige ongevallen, gevolgd door contact met een bewegend object, contact met bewegende delen van een machine en aanrijdgevaar

Boete bij het niet melden van een meldingsplichtig ongeval

Wist u dat er een flinke boete staat op het niet melden van een meldingsplichtig ongeval? De boete is sinds 1 januari 2013 verhoogd tot € 50.000,-.

Zelf slachtoffer geworden van een arbeidsongeval?

Bent u zelf slachtoffer geworden van een arbeidsongeval en heeft u letselschade opgelopen? De kans is groot dat u recht heeft op een schadevergoeding. Neem contact op met Ridder Letselschade voor een gratis adviesgesprek. U kunt bellen naar 036 522 0342 of mailen naar info@ridder-letselschade.nl.

Wilt u snel weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe dan onze letselschadetest, binnen 5 minuten heeft u de uitslag. Klik hier om te beginnen.

© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks