Werkgever aansprakelijk voor arbeidsongeval

De rechtbank in Amsterdam acht een werkgever aansprakelijk voor het op de voet vallen van een sealapparaat. Daar komt de onderhavige uitspraak in het kort op neer. Een werkneemster brak namelijk haar teen toen bij het verwisselen van een stickerrol een sealmachine van het bureau waaraan zij werkt, op haar voet viel. Dat gebeurde toen de vrouw de stickerrol verving in het sealapparaat. Dat moet zij ongeveer 1x per dag doen. De vrouw heeft een teen gebroken en daarna is er dystrofie in de voet ontstaan. De verzekeraar van het bedrijf (Allianz) wil de aansprakelijkheid niet erkennen.

Geen maatregelen, dus aansprakelijk

De werkgever stelde dat hij instructies had gegeven voor het vervangen van de stickerrol, maar de werkneemster betwistte dat. De kantonrechter overwoog dat er weinig ruimte op de tafel is om het sealapparaat naartoe te schuiven. Alleen al vanwege deze situatie en het gewicht van het te verschuiven apparaat (ca. 3 kilo) is er geen sprake van een zogenaamd huis-tuin- en keukenongeval zoals werkgever heeft gesteld. De kantonrechter oordeelt dat de werkgever geen maatregelen heeft getroffen om deze situatie te voorkomen. Een anti-slipmat of opstaande rand aan de tafel of een aanzienlijk ruimere tafel hadden een ongeval kunnen voorkomen. De werkgever heeft niet aan haar zorgplicht voldaan. De kantonrechter acht de werkgever dus aansprakelijk op grond van art. 7:658 BW. Ook de kostel van het deelgeschil moeten worden betaald door Allianz.

Vraag over arbeidsongeval en aansprakelijkheid

Hebt u een vraag over een arbeidsongeval? U kunt die altijd vrijblijvend en uiteraard gratis aan onze letselschadespecialisten voorleggen. Wij helpen u graag, op werkdagen zelfs tot  22.00 uur! Bel of mail ons gerust. Wij zijn bereikbaar via 036-5220342 of klik hier voor het contactformulier.

© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks