Zelfstandig ondernemer en letselschade: een ongelukkige combinatie (II)

Deel II van het artikel over zelfstandigen en letselschade. |
Lees eerst deel I van ‘Zelfstandig ondernemer en letselschade: een ongelukkige combinatie.

Omdat u zelfstandig ondernemer bent en voor uw inkomen afhankelijk bent van uw eigen arbeidsvermogen, daarom! Omdat uw omzet is gekelderd en u zich zorgen begint te maken over hoe het verder moet met uw zaak en uw gezin. Omdat de verzekeraar geen voorschotten meer wil betalen omdat ‘het causaal verband onzeker is’. Omdat u jaarcijfers over moet leggen die er nog helemaal niet (hoeven te) zijn en uw boekhouder daarvoor geld vraagt, dat de verzekeraar ook niet wil betalen. Omdat er vragen worden gesteld over hoe uw omzet nu zou zijn geweest als u geen ongeluk had gehad, ‘aangezien de economie immers ook al slecht was’. Tja, daarvoor was u nou net even niet naar de notaris geweest, om de toekomst in een mooie akte met lakzegel te laten vastleggen. Lastig toch, het bewijzen van de toekomst . . . Een werknemer krijgt netjes maximaal 104 weken zijn loon doorbetaald en heeft het daarmee een stuk gemakkelijker dan een zelfstandig ondernemer.

Bewijs bij letselschade

De verzekeraar vraagt bonnetjes en bewijzen en wil alles weten en kunnen inzien, anders voldoet u niet aan uw bewijsplicht. Ondertussen, tussen de pijnlijke behandelingen door, moet u wel uw zaakjes blijven doen, anders voldoet u niet aan uw schadebeperkingsplicht en dat kost u geld. In het schadeoverzicht ziet de verzekeraar dat u dit jaar uw eigen bijdrage/eigen risico voor de ziektekosten niet hebt geclaimd. Waarom niet? Had u dat zonder ongeval ook niet gedaan? Had u dus al andere kwalen waardoor u ziektekosten maakte? Ja, inderdaad , ik heb last van astma en gebruik daarvoor medicatie, al vele jaren. Nou meneer, die medicijnen kunnen ook schouderklachten veroorzaken, zegt de medisch adviseur. En bovendien, u bent pas na drie weken na het ongeluk naar de dokter gegaan, in die tijd kunt u ook wel gevallen zijn.

U lacht hierom, maar sommige zelfstandig ondernemers kunnen hierom huilen, het is helaas de schrijnende en dagelijkse praktijk. Met name wanneer het inkomen wegvalt er de verzekeraar ook geen voorschotten betaalt, stort de hele wereld van een ondernemer zo maar in. Vaak is er geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten vanwege de hoge premies en dan hoop je als zelfstandige een goede vervanger te kunnen vinden, want verzekeraars zijn opvallend vaak wel bereid de facturen van ingeleende hulptroepen te vergoeden, als zo de omzet op peil kan blijven.

Wie moet deze letselschadedossiers behandelen?

Schrijnend vind ik soms het gebrek aan inlevingsvermogen van degenen die bij de aansprakelijke verzekeringsmaatschappijen de beslissingen nemen over uw voorschotten en schade. Want daar zit vaak de pijn bij letselschade bij zelfstandig ondernemers. Schadebehandelaars die echt niet weten waar ze over praten wanneer het over fluctuerende omzetten en winsten gaat, die nooit hoeven te leuren om opdrachten en maandelijks al vele jaren lang hun salaris braaf gestort krijgen.  Hun pensioenen zijn netjes geregeld, hun hypotheek kan tegen een mooi rentepercentage worden afgesloten, een leuke eindejaar bonus is hun deel wanneer ze maar voldoende korten op schade-uitkeringen en voorschotten. Nou, dit is natuurlijk wel wat gechargeerd, maar in de kern is dit wel één van de problemen. Daarom ons voorstel: laat bij verzekeraars uitsluitend deskundigen, die zelf ook (ooit) als zelfstandige hebben geopereerd, deze dossiers behandelen. Dat betekent niet dat er dan voor Sinterklaas wordt gespeeld, maar dat hoeft ook niet. Er wordt dan met verstand van zaken en de eigen ervaring en inlevingsvermogen gekeken naar een dossier. Zie voor onder meer aanbevelingen en tips, deel III.

Vragen over letselschade als zelfstandige?

Voor vragen over letselschade en zelfstandigen kunt u vrijblijvend en natuurlijk gratis contact met ons opnemen. Bel op werkdagen tot 22.00 uur: 036-5220342, of klik hier voor het contactformulier.

© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks