Heeft u letselschade opgelopen en wilt u graag weten of u recht heeft op een schadevergoeding of wilt u uw schade claimen? Ridder Letselschade is een betrouwbaar en deskundig letselschadebureau en staat voor u klaar.

  • Landelijk werkzaam: we zijn altijd bereid u te helpen
  • Gratis rechtshulp: u richt zich volledig op uw herstel
  • Telefonisch bereikbaar tot 22:00 uur: ook buiten kantooruren zijn we bereikbaar

036 522 0342 Test: Heb ik recht op een schadeclaim?

Wanneer u letselschade heeft opgelopen, wilt u hoogstwaarschijnlijk weten hoeveel schadevergoeding u ongeveer krijgt bij een schadeclaim. Er zijn verschillende niveaus van ernst waarop we de hoogte van de schadevergoeding baseren. Op deze pagina bespreken we de verschillende letselschadecategorieën, de hoogte van de schadevergoeding en bijbehorende voorbeelden.

Nationaal keurmerk letselschade

Snel naar:

Wat is gering letsel?

Wanneer we spreken van gering letsel, hebben we het over enkelvoudig letsel. Het letsel heeft invloed op een normale dagtaak gedurende 1 week tot maximaal 13 weken, waarbij u deze niet normaal kunt verrichten. Hierbij gaat het onder andere om kneuzingen, kleine botbreuken of een lichte hersenschudding.

Licht letsel

Bij licht letsel gaat het om meervoudig letsel waarbij u mogelijk te maken krijgt met een van onderstaande zaken. Van licht letsel zal u volledig herstellen, met de uitzondering van littekens. Denk hierbij onder andere aan:

  • Korte ziekenhuisopname
  • Een operatieve ingreep
  • Enkele maanden arbeidsongeschikt
  • Bedrust
  • Lopen met krukken
  • Afhankelijkheid van een verzorger
  • Littekens
  • Revalidatie

Matig letsel

Matig letsel is zwaarder dan het letsel uit de vorige twee categorieën.

  • Er treedt geen volledig herstel op.
  • U krijgt te maken met een korte periode in het ziekenhuis of met bedrust.
  • U bent een geruime tijd afhankelijk van hulp.
  • U krijgt te maken met eventuele operatieve ingrepen.
  • U heeft een medische behandeling van maximaal 1 jaar.
  • U heeft een lichte handicap op geestelijk of lichamelijk niveau, een gering functieverlies.

Voorbeelden van matig letsel zijn een lichte whiplash, gescheurde kniebanden, onfraaie littekens of botbreuken.

Wat is ernstig letsel?

Onder ernstig letsel verstaan we letsel waarvan het herstel een lange tijd duurt of wanneer u meerdere keren medisch behandeld bent. Het gaat om zaken als een ernstige verbrijzelingsfractuur, eenzijdige doofheid, coma en een ernstige whiplash. Het is zelfs mogelijk dat u van ernstig letsel nooit meer helemaal herstelt.

Zwaar letsel

Er zijn drie soorten zwaar letsel: zwaar letsel, zeer zwaar letsel en uitzonderlijk zwaar letsel. Bij de eerste categorie, zwaar letsel, spreken we van blijvend letsel en letsel waarbij er geen uitzicht is op een volledig herstel en er mogelijk een functieverlies speelt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het verlies van reuk of smaak, geestelijke instabiliteit, een langdurige coma of grote, onfraaie littekens.

Wat verstaan we onder zeer zwaar letsel?

Onder zeer zwaar letsel verstaan we letsel waarbij het privéleven of beroepsleven van het slachtoffer in negatieve zin blijvend verandert. Het slachtoffer houdt littekens over die gevolgen hebben voor het privéleven of werk, waarbij er blijvende arbeidsongeschiktheid ontstaat of er is levenslange medische begeleiding nodig. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om verlies van spraak, een prothese van een lichaamsdeel of ernstige brandwonden.

Uitzonderlijk zwaar letsel

Uitzonderlijk zwaar letsel is de meest ernstige letselschadecategorie. We hebben het hier over blijvend letsel, zoals zeer ernstige brandwonden, amputaties, volledige dwarslaesie en ernstig beperkte communicatiemogelijkheden.

Wat is blijvend letsel?

Bij de uitleg van de letselschade categorieën spreken we ook van blijvend letsel. Onder blijvend letsel valt letsel waarvan vaststaat dat het de rest van uw leven aanwezig zal blijven. De letselschade categorieën waarbij u mogelijk te maken krijgt met blijvend letsel, zijn:

  • Zwaar letsel
  • Zeer zwaar letsel
  • Uitzonderlijk zwaar letsel

Schadevergoeding alleen gebaseerd op ernst van het letsel? Nee hoor!

Het is goed om te weten dat we, zonder inzicht in uw zaak, geen schadebedragen kunnen koppelen aan de ernst van het letsel. Voor ieder slachtoffer heeft de invloed van het letsel namelijk andere gevolgen.

Voorbeelden van eerder behandelde zaken

Om maar een paar voorbeelden te geven: de concertpianist die door een ongeval het topje van een pink moet missen, zal mogelijk nooit meer kunnen optreden. Dat letsel op zich is natuurlijk gering (wel blijvend), maar de gevolgen voor deze persoon zijn erg groot. Hij zal zich moeten laten omscholen en een ander beroep gaan kiezen. Zijn leven gaat een andere loop krijgen door gering letsel. Een fabrieksmedewerker die hetzelfde overkomt, kan vaak nog gewoon blijven doorwerken.

Een ander voorbeeld heeft te maken met het moment waarop iemand een ongeval overkomt. Zo behandelden wij een zaak waarbij een man werd geraakt door een motorfiets. Hij liep op zich niet ernstig knieletsel op, maar moest wel drie weken in het gips, daarna nog 6 weken op krukken lopen en vervolgens gedurende maanden weer gewoon leren lopen.

Uiteindelijk heeft hij er weinig last aan overgehouden, maar het ongeval gebeurde net voordat hij – de volgende dag – zou beginnen met een grote restauratieklus in de binnenstad van Utrecht. Die klus moest hij afzeggen en hij liep daardoor tonnen omzet mis. Hij ontving dus een relatief hoge schadevergoeding voor uiteindelijk niet zwaar letsel.

Schadevergoeding wordt onderverdeeld in immateriële en materiële schade

Uw schadevergoeding ontvangt u voor uw immateriële en materiële schade. We kijken naar de emotionele schade en de invloed die het letsel heeft op uw dagelijks leven. U moet er dus niet van uitgaan dat wanneer u een voorbeeld letselschadezaak doorneemt en hier de toegekende schadevergoeding bij vermeld staat, u bij een soortgelijk ongeluk hetzelfde bedrag ontvangt.

Iedereen krijgt immers te maken met andere gevolgen in het dagelijks leven van hetzelfde letsel. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe dan onze test. Voor een indicatie van de schadevergoeding die u persoonlijk ontvangt, neemt u contact met ons op.

Test: Heb ik recht op een schadeclaim? Schakel onze hulp in

Hoe hoog is de ernst van het letsel bij u?

We vinden het belangrijk om u goed voor te bereiden op de letselschade bedragen die u kunt ontvangen. Het beste is om contact op te nemen met een belangenbehartiger letselschade die zich volledig voor u inzet, een Nationaal Keurmerk heeft en beschikt over voldoende ervaring en kennis. Een letselschadebureau waarop u kan vertrouwen, is Ridder Letselschade.

Ridder letselschade rekent volledig voor u uit waar u recht op heeft en bekijkt binnen welke letselschadecategorie uw letsel valt.

    © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks