Engelse verzekeraars verkopen letselschadeclaims

Engelse verzekeraars verkopen letselschadeclaims

Tjip Ridder

Het Schademagazine bericht deze week over Britse aansprakelijkheidsverzekeraars die letselschadeclaims zouden verkopen aan de hoogste bieders, meestal advocatenkantoren. Deze kwalijke praktijken moeten vanaf april 2013 worden uitgebannen, want dan zou een wet van kracht worden die dit verbiedt. En wij maar denken dat het verkopen van letselschadedossiers alleen in Nederland voorkomt!

Letselschadedossiers leveren geld op, Ridder Letselschade en haar collega-kantoren leven ervan, zo simpel is het. Maar, er zit een ethische kant aan het verwerven en behandelen van die dossiers. Die kant wordt in Nederland ‘slechts’ gewaarborgd door Stichting Keurmerk Letselschade en door De Letselschaderaad. Daar waar de overheid zich hier afzijdig houdt en verwijst naar de contractsvrijheid, grijpt de Engelse overheid kennelijk wel in, ondanks de ook in Engeland bestaande contractsvrijheid. Spelen economische motieven een rol bij het besluit om via wetgeving in te grijpen? Worden de premies te hoog, kost het kiezers?

Het Engelse advocatenkantoor Spencers sollicitors heeft deze misstanden aan de kaak gesteld en heeft een aparte website geopend waarop men een spel kan spelen. Klik hier voor de site.

De hoogste bieder krijgt de zaak

Ik stel mij voor dat de gang van zaken in Engeland zo is, dat je als nietsvermoedend slachtoffer zelf een letselschadeclaim indient bij de verzekeraar van de veroorzaker en dat die verzekeraar jouw aanspraak op schadevergoeding op de veiling ‘gooit’ en jouw gegevens verkoopt aan de hoogste bieder. Die meldt zich dan bij jou als jouw nieuwe belangenbehartiger? Of heb ik het verkeerd begrepen en zijn het rechtsbijstandverzekeraars? In beide gevallen is het laakbaar omdat er een prijsopdrijvend element in zit over de hoofden van de slachtoffers. Bovendien zal de verhoging van de schadelast hoe dan ook via de premies weer over de andere verzekerden worden verdeeld.

Schadeverlagend is het, als rechtsbijstandsverzekeraars hun dossiers tegen een vastgesteld tarief laten uitvoeren door een kantoor. Wij zien maar al te vaak dat er dan niet genoeg wordt ondernomen om het belang van het letselschadeslachtoffer te dienen. Het voorbeeld elders op onze site is helaas niet een uitzondering van wat wij af en toe te zien krijgen.

No cure no pay

In Nederland worden ook letselschadeclaims of hele letselschadedossiers verkocht, bijvoorbeeld door tussenpersonen of door organisaties die websites beheren zonder (of soms ook met) een eigen schaderegelingsapparaat. Er wordt dan vaak totaal overbodig een no cure no pay overeenkomst gesloten waaruit zowel de belangenbehartiger als de websitebeheerder worden betaald. No cure no pay is in veel van die gevallen niet nodig omdat er helemaal geen risico bestond waarvoor een slachtoffer zich extra moest indekken Bovendien zal de verlener van de rechtshulp zijn nota ook nog betaald krijgen. Ook laakbaar dus, want dubbel declareren.

Kortom, er is voor Stichting Keurmerk Letselschade, De Letselschaderaad en de overheid veel werk weggelegd om ervoor te zorgen dat een letselschadeslachtoffer integere en deskundige hulp krijgt bij letselschade.

Vragen over uw letselschadedossier?

Hebt u een vraag over uw letselschadedossier? Wilt u weten of u niet wordt benadeeld door uw eigen ‘rechtshulpverlener’? Bel of mail ons gerust of klik hier voor ons contactformulier. Gewoon doen, het kost u niets en u krijgt van ons een eerlijk advies over de haalbaarheid van uw zaak.

De laatste blogs

Default Image

Waarom keurmerkkantoren lid moeten worden van de NLE

Medio 2023 is Ridder Letselschade weer lid geworden van de branchevereniging Nederlandse Letselschade Experts (NLE). Wij merkten namelijk dat de NLE ondertussen was uitgegroeid tot een volwaardige branchevereniging, die de belangen van de aangesloten leden en daarmee van slachtoffers die letselschade willen claimen, behartigt. Belangrijk is om te vermelden dat de NLE alleen toegankelijk is […]

Tjip Ridder

Lees meer
Default Image

Hoe zit het met de kosten wanneer je letselschade wilt claimen?

Vaak krijgen wij vragen van (mogelijke) cliënten hoe het met de kosten zit die ze moeten betalen voor het claimen van hun letselschade, de zogenaamde buitengerechtelijke kosten. Vaak vraagt men of het op basis van no cure no pay kan. Dat kan dus niet, maar onze oplossing is nog veel voordeliger voor de cliënt. Dat […]

Tjip Ridder

Lees meer
Default Image

Second opinion levert € 140.000,00 op!

In februari 2021 namen wij een dossier over van een rechtsbijstandsverzekeraar, omdat hun verzekerde, een man van toen 26 jaar, ontevreden was over de dossierbehandeling. Hij had begin 2017 een eenzijdig ongeval doorgemaakt en werd sindsdien bijgestaan door de rechtsbijstandsverzekeraar tegen de SVI-verzekeraar. Deze jongeman had tot het moment van de overname slechts € 1.200,00 […]

Tjip Ridder

Lees meer
© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks