Vrouw gewond na val paard

Een vrouw uit Harderwijk is afgelopen donderdag in Zeewolde gewond geraakt na een val van haar paard. Kennelijk struikelde het paard tijdens de les en kon de vrouw daardoor haar evenwicht niet bewaren. Zij viel op de grond en het paard kwam op haar benen terecht. Het ongeval gebeurde bij boerderij De Zonnehoeve aan het Priempad in Zeewolde. Personeel van de traumahelikopter en andere hulpdiensten waren ter plaatse om hulp te verlenen. De vrouw is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het paard raakte niet gewond.

Aansprakelijkheid

De bezitter van een paard (of de bedrijfsmatige gebruiker) is risicoaansprakelijk voor de gedragingen van een paard (of ander dier) indien daardoor letselschade ontstaat. Ook al er sprake is van een les in een manege, kan er aansprakelijkheid ontstaan. Dat heeft dus niets met schuld te maken, maar met het risico als men de bezitter of bedrijfsmatige gebruiker is. Een dier is nou eenmaal een onberekenbare factor en als daardoor letselschade ontstaat, is er aansprakelijkheid.

Eigen schuld

Echter, indien er sprake is van een paardrijles, wordt al snel aangenomen dat de berijder, door op het paard te klimmen, een zekere mate van eigen schuld draagt aan het ontstaan van een ongeval. Je moet natuurlijk altijd naar de omstandigheden van het geval kijken, maar in sommige gevallen wordt dan uitgegaan van 50% eigen schuld.

Rechtsbijstand bij ongeval tijdens paardrijles

Ridder Letselschade heeft momenteel een zaak in behandeling waarbij tijdens een paardrijles, de ruiters aangespoord werden hun zadels te verwijderen en zonder zadel te gaan rijden. Een amazone durfde dat niet aan, zeker ook omdat het paard als onrustig bekend stond en het zadel bovendien moest worden verwijderd terwijl de ruiters op hun paard bleven zitten. Kort daarna begon het paard te bokken en de amazone viel eraf, met een ruggenwervelfractuur tot gevolg. De verzekeraar van de manege wilde maar 50% van de letselschade vergoeden. De rechtsbijstandverzekeraar van de amazone had een letselschadebureau ingeschakeld en die vond 50% wel genoeg, maar wij niet! Na het grondig onderzoeken van de toedracht en het opstellen van diverse getuigenverklaringen, werd uiteindelijk 100% schadevergoeding toegezegd.

Vragen over ongeval met een dier en letselschade

Hebt u vragen over uw ongeval met een dier waarbij letselschade is opgelopen? Bel of mail ons gerust, het kost u niets. Ook een (gratis) gesprek bij u thuis is mogelijk, zodat u alles kunt vragen over uw ongeval. U kunt ons op werkdagen tot 22.00 uur bereiken via 036 – 522 03 42. U kunt ook hier klikken voor het contactformulier.

© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks