Ridder Letselschade, expert in letselschadeclaims
Van hondenbeet tot letselschade, hoe zit dat?

Van hondenbeet tot letselschade, hoe zit dat?

Tjip Ridder

Een hond is een mens zijn beste vriend, maar zelfs de trouwste viervoeter kan onvoorspelbaar reageren. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten. In de gemeenten Epe, Apeldoorn, Kampen en Ermelo is het aantal meldingen van bijtincidenten met honden toegenomen (Boer, 2024). Wat zijn de oorzaken van deze toename, en wat moet u doen als u betrokken raakt bij een bijtincident?

Toename van bijtincidenten

Burgemeester Sander de Rouwe maakt zich zorgen over de stijging in het aantal hondenbeten, vooral door loslopende honden. Recent onderzoek heeft verschillende oorzaken van agressie bij honden blootgelegd. Enkele belangrijke factoren zijn: onbetrouwbare handelaren, onvoldoende kennis bij hondenbezitters, angst en zelfverdediging en traumatische ervaringen (vooral bij honden uit het buitenland).

Yvette van Veldhuijsen – van Stichting Hond Veilig Nederland – wijst op chronische pijn en andere gezondheidsproblemen bij honden als mogelijke oorzaken voor plotselinge gedragsveranderingen. Dit kan leiden tot onverwachte reacties en bijtincidenten, vooral als de hond zich ongemakkelijk of bedreigd voelt door pijn of ongemak.

Onderzoeker Nienke Endenburg van de Universiteit van Utrecht merkt op dat we honden vaak ‘antropomorfiseren’, oftewel te veel als mensen beschouwen. Dit kan leiden tot misverstanden en ongewenst gedrag, omdat het gedrag van honden fundamenteel anders is dan dat van mensen.

Voorkom agressie

Het is belangrijk om rekening te houden met het ras van uw hond bij het opvoeden. Sommige rassen hebben van nature een hogere neiging tot agressie, maar met de juiste aanpak kunt u veel voorkomen. Begin met de socialisatie van uw pup op jonge leeftijd. Het is belangrijk dat uw pup gewend raakt aan dagelijkse situaties om angst en bijtgedrag in de toekomst te voorkomen.

Een goede start kan worden geholpen door het inschakelen van een betrouwbare hondenschool, zoals aanbevolen door het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren (LICG). Leer de lichaamstaal van uw hond begrijpen en herken signalen van stress en angst vroegtijdig. Door proactief te reageren op deze signalen kunt u agressie beter voorkomen en een positieve relatie met uw hond opbouwen.

Aansprakelijkheid hondenbeet

Een bijtincident is niet alleen heel erg vervelend, maar kan ook leiden tot een (blijvend) letsel, zoals zenuwschade, botbreuken of een trauma. Artikel 6:179 BW stelt dat de bezitter (dat is meestal de eigenaar) van het dier aansprakelijk is voor het door zijn of haar dier aangerichte schade.

De aansprakelijkheid op grond van artikel 6:179 BW is niet gebaseerd op verwijtbaarheid of schuld, maar op een bepaalde rol, hoedanigheid of kwaliteit. Wanneer er sprake is van letselschade als gevolg van een hondenbeet, dan is de bezitter van het dier aansprakelijk, ongeacht of  hij of zij hier schuld aan heeft. Dit noemen we kwalitatieve aansprakelijkheid, oftewel risicoaansprakelijkheid.

Om te bepalen of de eigenaar van het dier aansprakelijk is, moet de schade voortkomen uit een eigen gedraging van het dier en niet uit een handeling of bevel van de eigenaar. De aansprakelijkheid is gebaseerd op het gevaar en de onvoorspelbaarheid van het dier zelf.

Wat te doen na een bijtincident?

Wanneer u gebeten bent door een hond is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen:

Noteer gegevens

Het is belangrijk dat u de gegevens van de betrokken partijen noteert. Denk hierbij aan naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en de verzekering. Ook de gegevens van de hond zijn van belang, zoals leeftijd, ras, inentingen en naam. Noteer ook de gegevens van de eventuele getuigen.

Situatieschets

Schrijf de situatie zo duidelijk mogelijk op. Wat heeft de hond precies gedaan? Wat hebben omstanders en eigenaren gedaan? Maak, indien mogelijk, foto’s en video’s van de situatie en verwondingen.

Laat het letsel onderzoeken

Laat uw letsel onmiddellijk onderzoeken door een huisarts of in het ziekenhuis. Dit is cruciaal voor zowel het indienen van een schadeclaim als voor het voorkomen van infecties.

Houd de gemaakte kosten bij

Documenteer alle kosten die voortvloeien uit uw letsel. Zoals bijvoorbeeld medische kosten en vervoerskosten. Bij Ridder Letselschade helpen we u met het in kaart brengen van de kosten en gaan we voor u na of u recht heeft op een schadevergoeding.

Stel de eigenaar aansprakelijk

Een letsel als gevolg van een hondenbeet heeft gevolgen voor uw dagelijks leven. Schakel Ridder Letselschade in om u te helpen met uw letselschadezaak. We nemen al het werk rondom de zaak uit handen en helpen u graag met het behalen van een maximale schadevergoeding. Voor een letselschadeclaim dient de eigenaar van de hond wel bekend te zijn en verzekerd te zijn met een aansprakelijkheidsverzekering.

Neem gratis contact met ons op!

Heeft u letsel opgelopen door een hondenbeet en twijfelt u over de haalbaarheid van uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij bespreken graag – gratis en zonder verplichtingen – uw situatie. Bel ons op 036-5220342 of vul ons contactformulier in. We staan klaar om u te helpen.

De laatste blogs

Default Image

Van hondenbeet tot letselschade, hoe zit dat?

Een hond is een mens zijn beste vriend, maar zelfs de trouwste viervoeter kan onvoorspelbaar reageren. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten. In de gemeenten Epe, Apeldoorn, Kampen en Ermelo is het aantal meldingen van bijtincidenten met honden toegenomen (Boer, 2024). Wat zijn de oorzaken van deze toename, en […]

Tjip Ridder

Lees meer
Default Image

Waarom keurmerkkantoren lid moeten worden van de NLE

Medio 2023 is Ridder Letselschade weer lid geworden van de branchevereniging Nederlandse Letselschade Experts (NLE). Wij merkten namelijk dat de NLE ondertussen was uitgegroeid tot een volwaardige branchevereniging, die de belangen van de aangesloten leden en daarmee van slachtoffers die letselschade willen claimen, behartigt. Belangrijk is om te vermelden dat de NLE alleen toegankelijk is […]

Tjip Ridder

Lees meer
Default Image

Hoe zit het met de kosten wanneer je letselschade wilt claimen?

Vaak krijgen wij vragen van (mogelijke) cliënten hoe het met de kosten zit die ze moeten betalen voor het claimen van hun letselschade, de zogenaamde buitengerechtelijke kosten. Vaak vraagt men of het op basis van no cure no pay kan. Dat kan dus niet, maar onze oplossing is nog veel voordeliger voor de cliënt. Dat […]

Tjip Ridder

Lees meer
© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks