Reactie op ingezonden brief van het NIVRE aan de Tweede Kamer
Letselschade als gevolg van voedselvergiftiging
U heeft een voedselvergiftiging of -infectie opgelopen na het eten van voedsel dat bacteriën, parasieten, virussen of giftige stoffen bevatte. Of u heeft een allergische reactie gehad, omdat dat u niet of onjuist geïnformeerd bent over de aanwezigheid van allergenen in het voedsel. Hierdoor heeft u letselschade opgelopen. Wanneer het voedsel is bereid in een restaurant of cafetaria, kunt u het desbetreffende bedrijf aanklagen. Als het bedrijf verantwoordelijk is voor uw voedselvergiftiging, heeft u recht op een schadevergoeding.
Letselschadebureau Ridder Letselschade stelt de verantwoordelijke partij voor u aansprakelijk en helpt u gratis bij het claimen van uw schadevergoeding. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Bel onderstaand telefoonnummer of vul de letselschadetest in.
036 522 0342 Test: Heb ik recht op schadevergoeding?
- Elke maandag inloopspreekuur van 9:30 tot 12:00 uur
- Op werkdagen zowel telefonisch als via de chat bereikbaar tot 22.00 uur
- Gratis rechtshulp van onze letselschadespecialisten
- Klanten beoordelen Ridder Letselschade met een 9/10
Snel naar:
- Schakel direct hulp in
- Aansprakelijkheid voedselvergiftiging
- Wat u kunt doen na het oplopen van letselschade door voedselvergiftiging
- Schadevergoeding voedselvergiftiging
- Symptomen voedselvergiftiging
- Voedselvergiftiging opgelopen op vakantie
- Letselschade bij voedselallergie
- Schakel de letselschadejuristen van Ridder Letselschade in
Schakel direct hulp in

036 522 0342
06 50 22 24 23
tjip@ridder-letselschade.nl
Aansprakelijkheid voedselvergiftiging
Bij het oplopen van letselschade als gevolg van een voedselvergiftiging is het van belang dat duidelijk is wie de veroorzaker van de voedselvergiftiging is. Uw aanklacht moet gegrond zijn, anders bent u zelf strafbaar. De beschuldigde kan u bij een ongegronde of onjuiste aanklacht laster of valsheid in geschrifte ten laste leggen.
Wat u kunt doen na het oplopen van letselschade door voedselvergiftiging
Als u voedselvergiftiging heeft opgelopen na het nuttigen van een maaltijd bij een restaurant of cafetaria, kunt u enkele stappen ondernemen om een schadevergoeding te krijgen. Het is verstandig om contact op te nemen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en een klacht in te dienen. Bij voldoende bewijs start de NVWA een onderzoek. Tijdens het onderzoek komen ze langs bij de beschuldigde onderneming voor een inspectie en eventueel bij u om ontlasting op te halen. Uit het onderzoek van de NVWA zal blijken of de beschuldigde partij aansprakelijk is. Daarna kunt u contact opnemen met onze juristen om een schadevergoeding te claimen.
U kunt ook direct contact opnemen met Ridder Letselschade. Bel ons op 036 522 0342 en we bespreken meteen de mogelijkheden en kijken of het nodig is om de NVWA in te schakelen.
Schadevergoeding voedselvergiftiging
Wanneer de beschuldigde partij aansprakelijk is, heeft u recht op een schadevergoeding. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van uw situatie en de complicaties van de voedselvergiftiging.
Symptomen voedselvergiftiging
De meest voorkomende verwekkers van een voedselvergiftiging zijn de Bacillus cereus, campylobacter, E. coli, listeria, norovirus, salmonella en Staphylococcus aureus. Bij voedselvergiftiging krijgt u binnen 8 tot 24 uur last van een of meerdere klachten, zoals:
- Misselijkheid
- Braken
- Diarree
- Buikkrampen/buikpijn
- Koorts
Ook kan er een maag-darmontsteking ontstaan en in een zeldzaam geval kunnen er ernstige complicaties optreden waardoor een ziekenhuisbezoek nodig is. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee dagen. Mocht dit niet het geval zijn, kunt u het beste een arts raadplegen.
Voedselvergiftiging opgelopen op vakantie
Heeft u de voedselvergiftiging opgelopen tijdens een georganiseerde reis? Wanneer u een all-inclusive-vakantie heeft geboekt en voedselvergiftiging heeft opgelopen na het eten van besmet voedsel van het buffet, is de reisorganisatie verantwoordelijk voor de aangerichte schade. Dan kunt u de reisorganisatie aansprakelijk stellen voor de letselschade. Het is hierbij van belang dat u zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen drie maanden, de schade meld bij het reisbureau. Volgens de Wet op de reisovereenkomst (Burgerlijk Wetboek, Boek 7, artikel 507) moet u namelijk binnen drie maanden na het reisongeval uw letselschade melden bij de reisorganisatie.
Letselschade bij voedselallergie
Naast letselschade na een voedselvergiftiging, kunt u ook letselschade oplopen als u voedsel dat allergenen bevat, binnenkrijgt. Wanneer een horecagelegenheid niet vermeldt welke allergenen er in de producten zitten, is deze aansprakelijk voor de letselschade.
Sinds de invoering van de allergenenwetgeving op 13 december 2014 is iedereen die eten of drinken aan een consument aanbiedt verplicht om mondeling, schriftelijk of elektronisch te vermelden welke allergenen er in het eten en drinken zitten. Deze wetgeving zorgt voor een verhoogde voedselveiligheid. Wanneer een partij zich niet aan de wet houdt, is deze aansprakelijk voor schade door allergische reacties en eventuele letselschade.
Schakel de letselschadejuristen van Ridder Letselschade in
Heeft u letselschade opgelopen als gevolg van voedselvergiftiging of allergische reacties door het ontbreken van allergeneninformatie? Schakel dan geheel gratis de hulp in van de letselschade juristen van Ridder Letselschade. We helpen u graag verder bij het claimen van uw schadevergoeding. U neemt vrijblijvend contact op door te bellen naar 036 522 0342 of een e-mail te sturen naar info@ridder-letselschade.nl.