Bent u betrokken bij een arbeidsongeval en heeft u hierdoor schade opgelopen? In de meeste gevallen heeft u recht op een schadevergoeding. We zien regelmatig dat werkgevers onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen, waardoor de veiligheid niet gewaarborgd wordt. De werkgevers zijn hierdoor meestal aansprakelijk voor de arbeidsongevallen.

Ridder Letselschade kan snel inschatten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Wilt u direct uw zaak bespreken met een van onze letselschadespecialisten? Neem dan contact op door te bellen naar 036 522 0342. Wij zijn tot 22:00 uur telefonisch bereikbaar. U kunt ook ons contactformulier in te vullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Doe de letselschadetest en krijg direct inzicht in de haalbaarheid van uw zaak.

Test: Heb ik recht op een schadeclaim?

 • Gratis rechtshulp bij het claimen van letselschade
 • Betrokken team letselschadespecialisten
 • Specialistische kennis bij het berekenen van smartengeld
 • Nationaal Keurmerk Letselschade
 • Vrijblijvend inloopspreekuur (maandags 09:00 – 12:00 uur)
Nationaal keurmerk letselschade

Wanneer is er sprake van een arbeidsongeval?

Een arbeidsongeval, ook wel bedrijfsongeval genoemd, wordt omschreven als een ongeluk dat heeft plaatsgevonden tijdens de uitoefening van uw werk en waarbij u schade heeft opgelopen. Dit kan op kantoor zijn, op een bouwplaats of bedrijf, maar ook bijvoorbeeld als u voor uw werkgever op pad bent.

Jaarlijks zijn er gemiddeld 230.000 werknemers betrokken bij een arbeidsongeval. Deze vonden lang niet allemaal plaats tijdens het uitvoeren van werkzaamheden, maar ook tijdens pauzes of personeelsuitjes.

Wat moet u doen bij een arbeidsongeval?

Als u betrokken bent geraakt bij een arbeidsongeval is het van belang dat u zo snel mogelijk juridische hulp inschakelt. Samen met een juridisch specialist kunt u een dossier opstellen en uw letselschade claimen.

Letselschadebureau Ridder Letselschade biedt gratis rechtshulp bij Letselschade. Onze letselschadespecialisten helpen u graag de schadevergoeding te krijgen waar u als slachtoffer recht op heeft. Wilt u direct uw zaak bespreken met een specialist of hulp bij het claimen van letselschade? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 036 522 0342. Wij zijnbereikbaar tot 22:00 uur. U kun ook contact opnemen door ons contactformulier in te vullen. Wij helpen u graag.

1 op 15 werknemers krijgt te maken met een arbeidsongeval

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat ongeveer 1 op de 15 werknemers op enig moment in zijn carrière te maken krijg met een arbeidsongeval. Met name in sectoren als de horeca en de bouw gebeuren relatief veel arbeidsongevallen. Ongeveer in één vijfde van de gevallen gaat het daarbij om psychisch letsel, bijvoorbeeld door agressie en bedreiging. In verreweg de meeste gevallen gaat het om lichamelijk letsel zoals botbreuken, wonden, verbranding en, in het ergste geval, overlijden.

Onder een arbeidsongeval vallen veel verschillende schadeposten. Alle schade die ontstaat door een arbeidsongeval komt in aanmerking voor een schadevergoeding. Niet alleen medische kosten en hulp in de huishouding vallen hieronder, maar ook gescheurde kleding en smartengeld horen hierbij. Gaat het om een zwaar arbeidsongeval waarbij het slachtoffer (tijdelijk) arbeidsongeschikt wordt verklaard? Dan mag het slachtoffer rekenen op een vergoeding voor het verlies van arbeidsinkomsten.

Feiten en cijfers over arbeidsongevallen

 • In Nederland werken ongeveer 7 miljoen werknemers bij zo’n 500.000 bedrijven.
 • Jaarlijks krijgen ongeveer 230.000 werknemers een arbeidsongeval. Dat zijn er ruim 600 per dag.
 • Ongeveer een derde van deze slachtoffers kan door hun ongeval (tijdelijk) niet meer zijn werk uitvoeren.
 • Tachtig tot negentig keer per jaar overlijdt er iemand aan een arbeidsongeval. Dat komt neer op bijna twee doden per week.
 • Ernstige arbeidsongevallen dienen door werkgevers gemeld te worden aan de Inspectie SZW, die vervolgens onderzoek verricht naar de ongevallen. Ernstige bedrijfsongevallen zijn bijvoorbeeld ongevallen waarbij een werknemer: naar het ziekenhuis moet en daar dient te verblijven, (blijvend) invalide wordt of overlijdt.
 • Werkgevers dragen de verplichting om de gezondheids- en veiligheidsrisico’s in hun bedrijf in kaart te brengen. Zij dienen tevens aan te geven welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s op te heffen of zo veel mogelijk te verminderen.

Werkgever aansprakelijk?

Als er een ongeval op de werkvloer plaatsvindt, is de werkgever in de regel aansprakelijk. Hij heeft namelijk een zorgplicht, waardoor hij ervoor moet zorgen dat de werknemer kan werken in een veilige omgeving.

Heeft u letselschade opgelopen tijdens uw werk? Dan hoeft u slechts te stellen dat u een arbeidsongeval heeft gehad, veroorzaakt door onveilige omstandigheden. Indien de werkgever niet kan aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om een veilige werkomgeving te creëren, dan is hij aansprakelijk.

Uw werkgever zal dit dikwijls niet kunnen. Slechts in gevallen waarin uw werkgever hard kan maken  dat het ongeval volledig aan uzelf te wijten is, kan de aansprakelijkheid niet toegekend worden aan uw werkgever. In dat geval is er sprake van eigen schuld. In de praktijk komt dit zeer weinig voor.

Onvoldoende veiligheidsmaatregelen

Zijn er door uw werkgever niet of onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen? Dan is uw werkgever altijd aansprakelijk voor uw geleden letsel. In de praktijk is een werkgever in de meeste gevallen niet in staat aan te tonen dat zij er alles aan gedaan hebben om een veilige werkomgeving te creëren. In die situaties heeft u als slachtoffer recht op een schadevergoeding voor uw geleden letsel.

Arbeidsinspectie

Bij een arbeidsongeval met ernstig letsel als gevolg (bijvoorbeeld een ziekenhuisopname), moet de werkgever het arbeidsongeval melden bij de Arbeidsinspectie. De Arbeidsinspectie zal in de meeste gevallen een onderzoek opzetten naar aanleiding van het door de werkgever opstelde rapport. Vervolgens stelt de inspectie een proces-verbaal op naar aanleiding van het arbeidsongeval. Dit proces-verbaal is belangrijk om de juiste toedracht van het arbeidsongeval in kaart te brengen.

Uitgekeerde bedragen

Bent u benieuwd wat de hoogte is van een schadevergoeding bij een arbeidsongeval? Bekijk dan onze pagina over voorbeelden van letselschade bedragen.

Werkzaam door heel Nederland

Ridder Letselschade is werkzaam door heel Nederland. Zo kunt u o.a. bij ons terecht in de volgende regio’s:

Vragen over uw arbeidsongeval?

Hebt u vragen over een u overkomen arbeidsongeval of wilt u letselschade claimen? Belt u op werkdagen tot 22.00 uur gerust met 036-522 03 42 of vul het onderstaande contactformulier in.

  © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks