Klantbeoordeling 9.0/10 Nu tot 22.00 uur bereikbaar! 036 522 0342 info@ridder-letselschade.nl

036 522 0342

Bereikbaar tot 22:00!

Afspraak maken

Gratis advies gesprek

Doe de letselschadetest

Gebruik de onderstaande test om te beoordelen of u in aanmerking komt voor een letselschadeclaim. Binnen 5 min heeft u een uitslag.

Doe de test

 • Whiplash: wat je niet ziet bestaat vaak wel

 • Risico aansprakelijkheid van de gemeente

Arbeidsongevallen

Wanneer u betrokken bent geraakt bij een arbeidsongeval, dan heeft u in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat werkgevers onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen om de veiligheid te waarborgen en daardoor aansprakelijk zijn voor arbeidsongevallen.

Ridder Letselschade kan snel inschatten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Wilt u direct uw zaak bespreken met een van onze letselschadespecialisten? Neem dan contact op door te bellen naar 036 522 0342. Wij zijn tot 22:00 telefonisch bereikbaar. U kunt ook ons contactformulier in te vullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

036 522 0342036 522 0342 Stel een vraag

Letselschadebureau Ridder Letselschade:

 • Gratis rechtshulp bij het claimen van letselschade
 • Betrokken team letselschadespecialisten
 • Specialistische kennis bij het berekenen van smartengeld
 • Keurmerk Letselschade
 • Vrijblijvend inloopspreekuur (maandags 09:00 – 12:00 uur)

Wanneer is er sprake van een arbeidsongeval?

Een arbeidsongeval, ook wel bedrijfsongeval genoemd, wordt omschreven als een ongeluk dat heeft plaatsgevonden tijdens de uitoefening van uw werk en waarbij u schade heeft opgelopen. Dit kan op kantoor zijn, op een bouwplaats of bedrijf, maar ook bijvoorbeeld als u voor uw werkgever op pad bent.

Bij de bepaling van of er sprake is van een bedrijfsongeval tellen niet alleen situaties waarin u effectief aan het werk bent mee. Ook wanneer u tijdens uw werk op pauze bent of wanneer u op een personeelsuitje bent, kunt u een ongeval krijgen dat wordt gekenmerkt als een arbeidsongeval. In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 230.000 werknemers betrokken bij een arbeidsongeval.

Wat moet u doen bij een arbeidsongeval?

Als u betrokken bent geraakt bij een arbeidsongeval is het van belang dat u zo snel mogelijk juridische hulp inschakelt. Samen met een juridisch specialist kunt u een dossier opstellen en uw letselschade claimen.

Letselschadebureau Ridder Letselschade biedt gratis rechtshulp bij Letselschade. Onze letselschadespecialisten helpen u graag de schadevergoeding te krijgen waar u als slachtoffer recht op heeft. Wilt u direct uw zaak bespreken met een specialist of hulp bij het claimen van letselschade? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 036 522 0342. Wij zijnbereikbaar tot 22:00 uur. U kun ook contact opnemen door ons contactformulier in te vullen. Wij helpen u graag.

1 op 15 werknemers krijgt te maken met een arbeidsongeval

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat ongeveer 1 op de 15 werknemers op enig moment in zijn carrière te maken krijg met een arbeidsongeval. Met name in sectoren als de horeca en de bouw gebeuren relatief veel arbeidsongevallen. Ongeveer in één vijfde van de gevallen gaat het daarbij om psychisch letsel, bijvoorbeeld door agressie en bedreiging. In verreweg de meeste gevallen gaat het om lichamelijk letsel zoals botbreuken, wonden, verbranding en, in het ergste geval, overlijden.

Alle schade die u  lijdt door toedoen van een arbeidsongeval, komt in aanmerking voor een schadevergoeding van de aansprakelijke partij. Hierbij kunt u denken aan, gescheurde kleding, medische kosten, hulp in de huishouding en smartengeld. Bij zware arbeidsongevallen kan het voorkomen dat het slachtoffer arbeidsongeschikt wordt verklaard of tijdelijk zijn of haar werk niet kan uitvoeren. In dat geval kan het slachtoffer rekenen op een vergoeding voor het verlies van arbeidsinkomsten.

Feiten en cijfers over arbeidsongevallen

 • In Nederland werken ongeveer 7 miljoen werknemers bij zo’n 500.000 bedrijven.
 • Jaarlijks krijgen ongeveer 230.000 werknemers een arbeidsongeval. Dat zijn er ruim 600 per dag.
 • Ongeveer een derde van deze slachtoffers kan door hun ongeval (tijdelijk) niet meer zijn werk uitvoeren.
 • Tachtig tot negentig keer per jaar overlijdt er iemand aan een arbeidsongeval. Dat komt neer op bijna twee doden per week.
 • Ernstige arbeidsongevallen dienen door werkgevers gemeld te worden aan de Inspectie SZW, die vervolgens onderzoek verricht naar de ongevallen. Ernstige bedrijfsongevallen zijn bijvoorbeeld ongevallen waarbij een werknemer: naar het ziekenhuis moet en daar dient te verblijven, (blijvend) invalide wordt of overlijdt.
 • Werkgevers dragen de verplichting om de gezondheids- en veiligheidsrisico's in hun bedrijf in kaart te brengen. Zij dienen tevens aan te geven welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s op te heffen of zo veel mogelijk te verminderen.

Bron: RIVM

Werkgever aansprakelijk?

Bij ongevallen op de werkvloer is de werkgever in de regel aansprakelijk. Een werkgever heeft namelijk een zorgplicht, de werkgever moet ervoor zorgen dat er sprake is van een veilige werkomgeving.

Bij arbeidsongevallen ligt de bewijslast bij de werkgever. Als u letsel heeft opgelopen tijdens uw werk, hoeft u ‘alleen’ maar te stellen dat u een arbeidsongeval heeft gehad, dat is veroorzaakt door onvoldoende veilige werkomstandigheden. Uw werkgever zal vervolgens moeten aantonen dat zij er alles aan gedaan hebben om ongevallen te voorkomen.

Uw werkgever zal dit dikwijls niet kunnen. Slechts in gevallen waarin uw werkgever hard kan maken  dat het ongeval volledig aan uzelf te wijten is, kan de aansprakelijkheid niet toegekend worden aan uw werkgever. In dat geval is er sprake van eigen schuld. In de praktijk komt dit zeer weinig voor.

Onvoldoende veiligheidsmaatregelen

Zijn er door uw werkgever niet of onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen? Dan is uw werkgever altijd aansprakelijk voor uw geleden letsel. In de praktijk is een werkgever in de meeste gevallen niet in staat aan te tonen dat zij er alles aan gedaan hebben om een veilige werkomgeving te creëren. In die situaties heeft u als slachtoffer recht op een schadevergoeding voor uw geleden letsel.

Arbeidsinspectie

Heeft een arbeidsongeval plaatsgevonden en is er sprake van ernstig letsel (met bijv. ziekenhuisopname), dan is de werkgever verplicht het arbeidsongeval bij de Arbeidsinspectie te melden. De Arbeidsinspectie zal dan bijna altijd een onderzoek instellen naar aanleiding van het interne rapport dat de werkgever heeft opgesteld. De Arbeidsinspectie kan een proces-verbaal opmaken naar aanleiding van het arbeidsongeval en de werkgever kan een boete opgelegd krijgen. Het proces-verbaal is belangrijk om later de juiste toedracht van het arbeidsongeval in kaart te kunnen brengen.

Uitgekeerde bedragen

Bent u benieuwd wat de hoogte is van een schadevergoeding bij een arbeidsongeval? Klik dan hier om naar onze pagina te gaan over voorbeelden van letselschade bedragen.

Werkzaam door heel Nederland

Ridder Letselschade is werkzaam door heel Nederland. Zo kunt u o.a. bij ons terecht in de volgende regio’s:

Vragen over uw arbeidsongeval?

Hebt u vragen over een u overkomen arbeidsongeval of wilt u letselschade claimen? Belt u op werkdagen tot 22.00 uur gerust met 036-522 03 42 of vul het onderstaande contactformulier in.

Naam*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Uw vraag / opmerking*
U kunt hieronder een datum en tijdstip aangeven waarop wij u terug kunnen bellen
Datum
Tijdstip*

Relevante blogberichten

Geen aansprakelijkheid voor werkgever bij arbeidsongeval

Geen aansprakelijkheid voor werkgever bij arbeidsongeval
Werkgever niet aansprakelijk voor val in donkere kelder na waarschuwing Een werknemer loopt tijdens zijn proeftijd mee met hoofdmonteur bij een renovatieproject van een school. Hij kreeg te horen dat hij zijn werkzaamheden moest beëindigen, omdat de stroom op de hele bouwplaats werd afgeschakeld. Hij is vervolgens toch weer de kelder in gegaan om met een zaklamp zijn werk verder af te maken (niet slim inderdaad).

Postbezorgster glijdt uit tijdens bezorgen, werkgever aansprakelijk?

Postbezorgster glijdt uit tijdens bezorgen, werkgever aansprakelijk?
Een postbezorgster glijdt tijdens het bezorgen van een pakket uit over een stuk vastgekoekte sneeuw. Door de val breekt zij haar pols en treedt naderhand reflexdystrofie op. De bezorgster stelt haar werkgever aansprakelijk voor de val en de geleden schade.

Op welke tijdstippen zijn de meeste arbeidsongevallen?

Op welke tijdstippen zijn de meeste arbeidsongevallen?

De Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft arbeidsongevallen tussen de jaren 2011 en 2014 geanalyseerd. Wat zijn de opvallendste resultaten?

Gebroken pols na botsing tussen 2 werknemers, werkgever aansprakelijk?

Gebroken pols na botsing tussen 2 werknemers, werkgever aansprakelijk?

Een apothekersassistente die werkzaam is in een ziekenhuis loopt letsel aan haar pols op nadat zij in botsing is gekomen met een collega. Nadat zij eerst nog doorgewerkt heeft met de klachten, heeft zij zich na aanhoudende pijnklachten uiteindelijk ziek gemeld bij haar werkgever.

ZZP-ers en letselschadevergoeding na een ongeval

ZZP-ers en letselschadevergoeding na een ongeval
Een ZZP-er heeft veel minder rechten dan een normale werknemer indien hij of zij bij de opdrachtgever aan het werk is. Aan de ene kant is dit logisch omdat een ZZP-er voor zichzelf werkt en niet in loondienst is bij de opdrachtgever. ZZP-ers zijn door hun rechtspositie bij met name ongevallen wel een zeer zwakke groep op de arbeidsmarkt.
Getoond 1–5 van 612
Terug