Kapper aansprakelijk voor schade na doorgaan behandeling?

In deze zaak voor de rechtbank Amsterdam moest de rechter de vraag beantwoorden of een kapper aansprakelijk was voor de schade die een klant heeft opgelopen nadat er doorgegaan was met een behandeling op een aangedane hoofdhuid. Deze schade was zo ernstig dat er uiteindelijk een operatie aan te pas moest komen.

Feiten

Een vrouw is naar de kapper gegaan om haar haar te laten verven. Bij de kappersbehandeling werd het haar van de vrouw ontkleurd met waterstofperoxide, daarna is zij onder een zgn. climazonkap gezet. Korte tijd nadat zij onder de kap zat, werd haar hoofdhuid zeer pijnlijk waarop zij onder de kap vandaan is gegaan. De kapster heeft de hoofdhuid van de vrouw uitgespoeld en heeft de vrouw weer terug onder de kap geplaatst. Tijdens de behandeling heeft de kapster een rode plek gezien op de hoofdhuid van vrouw.

Een paar dagen na de behandeling is de vrouw op vakantie gegaan, tijdens de vakantie kwam er vocht uit de plek op de hoofdhuid. Dit is later een korst geworden waar ook bloed uitkwam. Na terugkomst van vakantie is de vrouw naar de huisarts gegaan die haar meteen naar de spoedeisende hulp heeft gestuurd. Daar werd een geïnfecteerde brandwond op haar hoofdhuid geconstateerd. Bij een second opinion is er een derdegraads brandwond geconstateerd, waarbij operatief ingrijpen noodzakelijk was.

Eis

De vrouw stelt de kapsalon aansprakelijk voor de door haar geleden schade en te lijden schade doordat de kapsalon tekort is geschoten de verbintenis na te komen (de kappersbehandeling). De vrouw stelt dat de kapster niet gehandeld heeft met de zorgvuldigheid die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend kapster kan worden verwacht. De behandeling met de waterstofperoxide is niet goed uitgevoerd en tevens is er een te hoog percentage van gebruikt.

Verweer

De kapster betwist dat er gehandeld is in strijd met de zorgvuldigheid die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend kapster kan worden verwacht. Tevens betwist de kapper dat er een te hoog percentage waterperoxide is gebruikt.

Oordeel rechtbank

De rechtbank gaat ervan uit dat er geen sprake is van een te hoog percentage waterstofperoxide, de verklaring die de kapster hierover afgegeven heeft is consistent. Echter is de rechtbank wel van mening dat het hier gaat om een beroepsfout. De kapster had niet door mogen gaan met een behandeling op een aangedane hoofdhuid. Nadat de kapster de rode plek op de hoofdhuid constateerde, had zij de vrouw niet meer onder de climazonkap mogen zetten. De rechtbank is dan ook van oordeel dat de kapsalon aansprakelijk is voor de geleden schade.

Zelf letselschade opgelopen?

Heeft u zelf letselschade opgelopen en wilt u weten wat wij voor u kunnen doen? Neem dan contact op met Ridder Letselschade. Wij zijn op werkdagen te bereiken tot 22:00 op 036-5220342.

© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks