Gaat Toyota akkoord met een boete van € 12 miljoen?

Toyota, de Japanse autofabrikant, zal waarschijnlijk wel akkoord gaan met een boete van omgerekend ruim twaalf miljoen euro. Het bedrijf heeft de Amerikaanse regering niet meteen ingelicht over de problemen met gaspedalen die bleven steken. Dat heeft een bron binnen het Amerikaanse ministerie van vervoer maandag gezegd.

Volgens de Amerikaanse federale wet zijn autofabrikanten verplicht om de regering binnen vijf werkdagen in te lichten als er in hun voertuigen een defect wordt gevonden dat mogelijk gevaar oplevert. Toyota wist vorig jaar september al dat er problemen waren met de gaspedalen, maar lichtte de Amerikaanse regering pas in januari in. Een grootschalige terugroepactie moest daarop worden opgezet.

Toyota heeft tot vandaag de tijd om de boete te accepteren. De verwachting is dat Toyota akkoord gaat met de boete en deze binnen dertig dagen betaalt. Hiermee voorkomt de fabrikant een juridisch gevecht met de Amerikaanse regering. De regering ziet in de betaling van de boete een acceptatie van de verantwoordelijkheid voor het verhullen van het defect. De autofabrikant wacht nog tientallen rechtszaken over letselschade en dood door schuld.

Ook In Nederland kunnen de defecten aan Toyota’s geleid hebben tot letselschade. Indien dat zo is, neem dan contact op met Ridder Letselschade.

© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks