Inwendig letsel betekent meestal letsel in of aan de romp of het hoofd. Het kan letsel zijn aan ingewanden, organen of verwondingen van de torso zonder dat organen geraakt zijn. Inwendig letsel komt veel voor bij verkeersongevallen en bedrijfsongevallen, waarbij sprake kan zijn van zogenaamde stompe trauma’s, maar ook trauma’s waarbij open en gecompliceerde wonden kunnen ontstaan.

Indien het inwendig letsel is ontstaan door toedoen van een ander die daarvoor aansprakelijk is, kan dit betekenen dat de letselschade die door het inwendig letsel is ontstaan, kan worden geclaimd. Ridder Letselschade is specialist op dit gebied en kan u helpen bij het claimen van deze vorm van letselschade.

Neem direct contact op

 • Landelijk werkzaam: wij komen bij u langs om de zaak te bespreken
 • Tot 22.00 uur bereikbaar: telefonisch & online chat
 • Gratis rechtshulp: letselschade claimen kost u niets
 • Klantbeoordeling van 9/10
 • Inloopspreekuur: ma 9.30 – 12.00 uur
Nationaal keurmerk letselschade

Hulp inschakelen

“U heeft door toedoen van een ander inwendig letsel opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”

– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade

Welke schadeposten spelen een rol bij inwendig letsel?

Natuurlijk kan inwendig letsel verschillen van ernst, aard en omvang. Als er sprake is van een ernstig verkeersongeval waarbij een slachtoffer bekneld heeft gezeten, kan er sprake zijn van een multitrauma. Tal van organen en functies zullen dan aangedaan zijn en meestal zijn langdurige ziekenhuisopnamen dan aan de orde. De kosten daarvan zullen worden gedekt door de zorgverzekeraar, maar natuurlijk is het wel te hopen dat iemand daar weer helemaal van kan herstellen. Het is fijn dat de kosten worden betaald, maar het is beter wanneer al het letsel uiteindelijk weer volledig geneest.

Aan welke schadeposten moet u denken bij inwendig letsel?

Indien er sprake is van het uitvallen van organen of functies, zal smartengeld aan de orde zijn. Dan zal vaak ook sprake zijn van verlies van arbeidsvermogen en van schoolachterstand of studievertraging. Ook worden medische kosten geclaimd.

Smartengeld

Wij zien in onze praktijk regelmatig inwendig letsel voorbijkomen. Soms is sprake van een klaplong, soms van geperforeerde darmen of gescheurde milt, lever of nieren. Het ligt er maar net aan welk orgaan is aangedaan en in welke mate de lichaamsfuncties zijn aangetast om de omvang van het smartengeld te kunnen bepalen. U moet hierbij denken aan schadevergoedingen die variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. Elders op de site kunt u lezen dat Ridder letselschade specialist is op het gebied van het berekenen en claimen van smartengeld bij inwendig letsel.

Verlies van arbeidsvermogen

Indien het inwendig letsel leidt tot uitval voor betaald werk, kan er verlies van arbeidsvermogen optreden. Als het loon niet meer of niet volledig wordt doorbetaald, moet de schade die daardoor is ontstaan uiteraard worden betaald door de aansprakelijke partij. Ook kan het voorkomen dat het inwendig letsel zo ernstig is dat iemand moet worden omgeschoold, bijvoorbeeld van vrachtwagenchauffeur naar computerprogrammeur. Voorts kan het slachtoffer zelfstandig ondernemer zijn, waardoor er direct een dip komt in omzet terwijl de vaste lasten doorlopen en de klanten weglopen. Dan is directe actie vereist en moet een arbeidsdeskundige worden ingezet. Ook die kosten kunnen door Ridder Letselschade goed worden begroot en geclaimd en wij beschikken over een groot netwerk van arbeidsdeskundigen die u kunnen begeleiden.

Schoolachterstand en studievertraging

Om u een voorbeeld te geven, wij behandelen nog steeds het letselschadedossier van een jonge vrouw die bij een scooterongeluk een stompe buiktrauma opliep. Haar milt is gescheurd en haar ingewanden raakten beschadigd. Als gevolg hiervan is zij zeer langdurig moe geweest en niet in staat om haar studie goed te volgen. Er is uiteindelijk een studievertraging opgelopen van een jaar aan een HBO-opleiding. De schadepost die hiervoor wordt geclaimd bedraagt circa € 18.000,00.

Medische kosten

Bij inwendig letsel zullen de meeste medische kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar. Doorgaans is hierbij geen sprake van uiterlijke cosmetische aspecten. Voor zover er kosten zouden optreden die niet zijn gedekt, claimt Ridder Letselschade die uiteraard voor u bij de veroorzaker van het ongeval, de aansprakelijke partij of diens aansprakelijkheidsverzekeraar.

Wat is inwendig letsel?

Inwendig letsel kan zich op allerlei wijzen voordoen. U moet hierbij denken aan:

 • stomp buiktrauma;
 • klaplong;
 • uitval van organen of functies;
 • geen uiterlijke verwondingen;
 • meestal geen cosmetische aspecten;
 • vaak langere tijd (snellere) vermoeidheid.

Schadevergoeding claimen via een ervaren letselschade jurist

Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak van A tot Z uit handen. Wij nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op uw herstel. Claim uw letselschade bij inwendig letsel dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036 522 0342, via info@ridder-letselschade.nl of via het onderstaande contactformulier.