Letselschadenieuws van de week

“Vrouwen met kapotte implantaten naar de rechter”

In Nederland zijn er bijna honderdvijftig vrouwen die borstimplantaten hebben van het merk PIP. Deze implantaten zijn goedgekeurd door het Duitse TÜV Rheinland terwijl er reeds veertien jaar geleden fabricagefouten waren gemeld. De implantaten zijn gefabriceerd door het Franse Poly Implant Prothèse. In de praktijk is gebleken dat deze protheses vaak scheuren en gaan lekken waardoor er ontstekingen optreden. De slachtoffers eisen een schadevergoeding van het keuringsbedrijf dat naar aanleiding van deze fabricagefouten niet juist heeft gehandeld.

De juridische vertegenwoordiging van de Nederlandse vrouwen wordt gedaan door groot advocaten­kantoor. Naast de Nederlandse slachtoffers, zijn er ook zeventienhonderd Franse slachtoffers die naar de rechter stappen. Tijdens het proces deed de rechter in Frankrijk reeds in november de uitspraak dat TÜV Rheinland forse schadevergoedingen zou moeten betalen. Het keuringsbedrijf ging in hoger beroep. Slachtoffers hebben tot 4 september de tijd om zich aan te melden voor de zaak als slachtoffer.

In totaal zijn er 148 Nederlandse dossiers ingebracht. De resterende 1400 Nederlandse vrouwen hebben nog een maand om deel te nemen aan het proces in Frankrijk. De vrouwen kunnen een claim indienen voor de kosten van de verwijdering van de implantaten en de hersteloperaties. Daarnaast kan er ook een inkomstenderving worden geëist omdat ze tijdens de revalidatie niet konden werken. Ten slotte bestaat er een mogelijkheid tot de uitkering van smartengeld.

Volgens de laatste uitspraak van de Franse rechter moet TÜV Rheinland de 1700 vrouwen uit Frankrijk ieder €3.400 euro uitbetalen als voorschot. De claims kunnen in de tienduizenden euro’s lopen. De claim zal echter wel per individueel geval beoordeeld worden.

© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks