Overmacht bij aanrijding met fietser

Bij een aanrijding tussen een fietsster en een automobilist, wordt het beroep op overmacht van de automobilist gehonoreerd. Dat betekent dus, dat de fietsster haar schade niet vergoed krijgt, ook niet voor een deel. Dat is de uitkomst van een procedure voor de rechtbank Zeeland-West Brabant, waarin de fietsster 80% van de schade vergoed wilde zien.

Het ongeval gebeurde, toen de fietsster vanaf een van de rijbaan afgescheiden fietspad een tiental meters na een daarvoor bestemde oversteekmogelijkheid van achter een geparkeerd bestelbusje de rijbaan opreed. Dat deed zij juist toen daar een auto bezig was haar te passeren. De rechtbank vindt het oprijden van de rijbaan onder die omstandigheden voor de automobilist zo onwaarschijnlijk, dat automobilist daar redelijkerwijs geen rekening mee behoefde te houden.

Overmacht voor automobilist

Het gebeurt niet vaak dat een automobilist zich met succes kan beroepen op overmacht. Dan moet wel vaststaan dat hij zichzelf vlekkeloos heeft gedragen en dat de fout van de fietser (of voerganger) zo onwaarschijnlijk is, dat de automobilist daarmee geen rekening hoefde te houden. Dat was volgens de rechtbank hier het geval. Het zal altijd aankomen op een beoordeling van alle feitelijkheden en dus is bewijs van de toedracht, door foto’s, getuigenverklaringen of politierapport zeer belangrijk.

Vragen over uw aanrijding?

Hebt u een vraag over uw aanrijding? U kunt onze letselschadespecialisten die vraag altijd vrijblijvend voorleggen. Bel ons op werkdagen tot 22.00 uur via 036-5220342. Het kost u niets en kan u veel duidelijk maken.

© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks