U bent als fietser of als autobestuurder tegen een stilstaande auto gereden. Dit kan gebeuren tijdens het wachten bij een stoplicht, maar ook bij geparkeerde auto’s. Er zijn verschillende oorzaken voor dit soort ongevallen en het is dan ook een veelgestelde vraag wie er dan aansprakelijk is in deze situatie. Dit behandelen we op deze pagina.

Wilt u meteen weten wat er van toepassing is in uw eigen zaak? Neem dan contact met ons op, zodat we dit voor u kunnen uitzoeken.

Bel 036 522 0342 Vul ons contactformulier in

  • Kosteloze rechtshulp: wij nemen alles voor u uit handen
  • Werkzaam in heel Nederland
  • Bereikbaar tot 22:00 uur
Nationaal keurmerk letselschade

Snel naar:

Op deze pagina vindt u informatie over:

Aansprakelijkheid bij een aanrijding met een stilstaande auto

Wanneer we spreken over een stilstaande auto, hebben we het over een auto die deelneemt aan het verkeer. Dit gaat om stilstaande auto’s die bijvoorbeeld voor een verkeerslicht staan, iemand laten in- of uitstappen of om te laden of lossen.

In het geval van een aanrijding met een stilstaande auto beoordelen we dit aan de hand van artikel 185 van de Wegenverkeerswet.

Artikel 185 van de Wegenverkeerswet

In artikel 185 van de Wegenverkeerswet staat dat de eigenaar van het motorvoertuig aansprakelijk is bij een verkeersongeval, tenzij er sprake is van overmacht. Voetgangers en fietsers worden in het verkeer namelijk gezien als zwakke verkeersdeelnemers.

Aansprakelijkheid bij een aanrijding met een geparkeerde auto

Wanneer we het hebben over een aanrijding met een geparkeerde auto, gelden er andere regels.

Correct geparkeerde auto

Rijdt u als fietser tegen een goed geparkeerde auto aan, dan moet u deze schade vergoeden. Ook wanneer u zelf schade oploopt, wordt deze niet vergoed. U bent aansprakelijk op grond van de normale schuldverdeling.

Aanrijding van fietser met fout geparkeerde auto

De bestuurder van de auto is alleen aansprakelijk als het heeft geleid tot het ongeluk. Anders bent u nog altijd verantwoordelijk voor de schade en moet u de schade vergoeden.

Aanrijding van fietser met openstaand portier van auto

Bent u met uw fiets tegen een openstaand portier van een auto aangereden? Dan heeft u in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. De aansprakelijkheid ligt bij de inzittende van de auto die de autodeur opende, zonder goed genoeg om zich heen te hebben gekeken.

Uitzonderingsgevallen bij geparkeerde auto

Zoals hierboven aangegeven, is de fietser in de meeste gevallen aansprakelijk bij een aanrijding met een geparkeerde auto en moet hij of zij de schadevergoeding betalen. Maar er zijn uiteraard ook uitzonderingen. Wanneer de auto fout geparkeerd staat en deze manier van parkeren in strijd is met de regelgeving en hierdoor een gevaar creëert, is de bestuurder wel deels of volledig aansprakelijk.

Fouten die in strijd zijn met de regelgeving, zijn bijvoorbeeld:

  • Binnen 5 meter van een kruispunt
  • Er gold een parkeerverbod waar de auto geparkeerd stond

Aanrijding van auto met stilstaande auto

Bent u met de auto tegen een stilstaande auto aangereden? Dan bent u zelf aansprakelijk voor de schade. Er is hierbij geen onderscheid tussen stilstaande en geparkeerde auto’s.

Iemand aansprakelijk stellen bij een ongeval met een stilstaande auto

Bent u een fietser die een aanrijding heeft gehad met een stilstaande auto of bent u een autobestuurder die een fietser aansprakelijk wilt stellen voor een aanrijding met uw geparkeerde auto? Neem dan contact op met een belangenbehartiger letselschade.

Ridder Letselschade is een letselschadebureau dat u graag helpt bij het claimen van de schadevergoeding waar u recht op heeft. We zijn gecertificeerd volgens de richtlijnen van het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit is een keurmerk dat strenge eisen stelt aan de dienstverlening van aangesloten kantoren en zo de hoge kwaliteit waarborgt.

Claim de schade waar u recht op heeft

Neem contact met ons op om iemand aansprakelijk te stellen en zo uw schade te claimen. We nemen alles uit handen en onze service is volledig gratis.

Bel 036 522 0342 Vul ons contactformulier in

Veelgestelde vragen over een aanrijding met een stilstaande auto

Heeft u nog vragen over de aanrijding met een stilstaande auto? Lees dan eerst onderstaande vragen.

Waarom hoeft een fietser geen auto schade te vergoeden?

Een fietser hoeft geen schade te vergoeden aan een stilstaande auto, omdat er hier sprake is van artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Hierin staat dat de eigenaar aansprakelijk is bij een verkeersongeval. Staat de auto geparkeerd? Dan is de fietser in veel gevallen wel aansprakelijk.

Wat moet ik doen als ik een auto heb geraakt?

Wanneer u een auto heeft geraakt, stilstaand of geparkeerd, doe dan altijd aangifte van de schade en probeer de dader te achterhalen. Het is afhankelijk van de situatie wie er aansprakelijk is en dus de schadevergoeding moet betalen.

    © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks